Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Форест Уитакър / Forest Whitaker

Дата на раждане - 15.07.1961
Място на раждане - Лонгвю, Тексас, САЩ

Едрият, чернокож актьор с бебешко лице някак си успява да не се превърне в суперзвезда, въпреки поредицата от разнообразни и винаги на високо ниво главни роли. Форест отива да учи в колеж със спортна стипендия (американски футбол), но след като се прехвърля в университета на Южна Калифорния, се дипломира със степен по музика – като междувременно е спечелил още две стипендии в тази област. Следва още една стипендия, този път учредена от сър Джон Гилгуд, благодарение на която Уитакър се записва в драматичната програма в Бъркли. Вече със значителен опит в театъра, на 21 г. се снима в първия си игрален филм - „Fast Times at Ridgemont High” (1982) в ролята на футболист.

Малки, но запомнящи се са участията му във „Vision Quest”(1985), „Взвод” (1986) и „В засада” (1987). През 1986 Уитакър привлича вниманието с ролята на младия играч на билярд, който обърква представите за играта на опитния ветеран Еди Фелсън (Пол Нюман) в „Цветът на парите” (1986). Отличните впечатления се затвърждават и от играта му заедно с Робин Уилямс в „Добро утро, Виетнам” (1987). През 1988, актьорът-режисьор Клинт Истууд дава шанс на Уитакър с първата му главна роля във филма за великия джаз музикант Чарли Паркър „Птицата”. Финасовите резултати са незадоволителни, но критиците приемат с възторг филма и Форест Уитакър печели в Кан наградата за най-добър актьор.

Следват роли в „Джони Хубавеца” (1989), „Участъкът” (1990), „Ярост в Харлем” (1991), „Article 99” и „По взаимно съгласие” (и двата през 1992), като във втория Уитакър в ролята на учтивия следоветел-застраховател направо открадва шоуто от звездата Кевин Клайн. Той дори е още по-впечатляващ като отвлечения британски войник в получилия отлични отзиви „Играчка-плачка” (също 1992).

Режисьорският си дебют Уитакър прави през 1993 с телевизионния филм „Strapped” - история за градското насилие, а през 1995 режисира „Сладка въздишка” с Уитни Хюстън и Анджела Басет. През първата половина на 90-те играе и в „Body Snatchers”, „Взрив”, „Jason's Lyric”, „Прет-а-порте” (все през 1994). В епоса за света на модата на Робърт Олтман, актьорът е в ролята на моден дизайнер; в научнофантастичния трилър „Видове” той е екстрасенс по следите на опасно извънземно създание, докато в „Дим” на Уейн Уанг, Уитакър е баща в конфронтация с отчуждилия се от него син. В края на века Уитакър е в главната роля във филма на Джим Джармъш „Дух куче: Пътят на самурая” (1999), а в началото на 21-ви век игра във футуристичния екшън „Бойно поле Земя” (2000). Последният му режисьорски филм е романтичната комедия с Кейти Холмс и Майкъл Кийтън „Дъщерята на президента” от 2004 г.

В личния си живот има 22-годишен брак (1996 - 2018 г.) с актрисата и продуцент Кейша Наш-Уитакър, но се разделят. От този брак има две дъщери, както и приемна дъщеря на жена си, а от предишна връзка има син.

Филмография

Режисьор: Дъщерята на президента Надежда за обич Актьор: Респект City of Lies Черната пантера Star Wars: Rogue One Arrival Обратен гард Твърде лично 3 Последната битка Живот назаем Точен прицел Улични крале Последният крал на Шотландия Американско оръжие Пътешествие до Рая Телефонна клопка Паник стая Четвъртият ангел Бойно поле земя Дух куче: Пътят на самурая Феномен Дим Видове Взрив Играчка плачка По взаимно съгласие Член 99 Участъкът Кървав спорт В засада Взвод Щури времена в Риджмънт Хай Продуцент: Опиат Озвучен от: Опиат Където бродят дивите неща Победител

Новини

Независимо кино: наградите на Sundance 2018 Над 200 заглавия в програмата на Сънданс Форест Уитакър ще участва в продукция на Netflix Ерик Бана в ролята на убиец Финален трейлър и български афиш за Rogue One Форест Уитакър влиза в "Черната пантера" Повече за трейлъра на първия самостоятелен филм от вселената на „Междузвездни войни“ Джейк Джиленхол за трети път с Дени Вилньов Първи тийзър към „Rogue One: История от Междузвездни войни“ „Невъзможна мисия 5” с премиера през юли Джейк Джиленхол и Антоан Фукуа отново ще работят заедно Форест Уитакър в кожата на диктатор
Copyright © 2024 Dir.bg.