Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Даян Кругър / Diane Kruger

Дата на раждане - 15.07.1976
Място на раждане - Алгермисен, Долна Саксония, Германия

Американската и немска актриса с рождено име Диане Хайдкрюгер, но известна в англоезичния Холивудски филмов свят като Даян Кругър, е гражданин на САЩ от 2013 г., има постоянно жителство в САЩ и живее в Лос Анджелис, както и във Ванкувър (Канада) и Париж (Франция). Говори свободно немски, френски и английски.

Родена в семейството на банкова служителка и компютърен специалист, с по-малък брат Щефан, Диане е отраснала в Германия и възпитана в католическо училище. От малка се занимава с балет, приета е в престижното Кралско балетно училище в Лондон. Балетната й кариера прекъсва преждевременно поради контузия, след което се мести в Париж и се насочва към манекенство и изучаване на френски език. През 1992 г. представлява Германия на конкурса за модели "Elite Model Look", след което кариерата й се развива в снимане на реклами - под родното й име - за световноизвестни марки (като Ив Сен Лоран, Шанел, Салваторе Ферагамо, Джорджо Армани, Кристиан Диор и други), появява се на кориците на списания като Воуг, Мари Клер и Космополитън. Постепенно обаче, в средата на 90-те години на 20 век, решава да се насочи към актьорството и взима уроци в частното френско драматично училище "Cours Florent" в Париж. Получава малки роли във френски филми, дебютът й е в телевизионния филм "Кървава симфония" ("The Piano Player", 2002 г.) на режисьора Жан-Пиер Ру, в който партнира на Кристоф Ламбер и американеца Денис Хопър. Първата й по-голяма роля е същата година в режисьорския дебют на съпруга си Гийом Кане - "Мой идол".

Големият пробив в Холивуд за Даян Кругър идва с приключенския епос "Троя" (2004 г.) на немския режисьор Волфганг Петерсен, в който играе ролята на хубавата Елена, партнирайки на актьори от ранга на Брад Пит, Питър О’Тул, Шон Бийн и Орландо Блум. През 2009 г. влиза в каста на "Гадни копилета" на Куентин Тарантино.

В личния си живот има петгодишен брак с френския актьор и режисьор Гийом Кане, разделят се приятелски през 2006 г. заради ангажиментите си в различни части на света. Оттогава до юли 2016 г. има връзка с канадския актьор Джошуа Джаксън - живеят в Ню Йорк, разделят се приятелски. От пролетта на 2017 г. е с американския актьор Норман Рийдъс.
Copyright © 2024 Dir.bg.