Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Виго Мортенсен / Viggo Mortensen

Дата на раждане - 20.10.1958
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Изпълнителят на ролята на Арагорн в трилогията на Питър Джаксън "Властелинът на пръстените" (2001 - 2003 г.) е роден в семейството на датчанин със същото име и американка, има двама по-малки братя. Родителите му се развеждат, когато е на 11, и остава с майка си и братята си. Детските си години бъдещият актьор с пълни имена Viggo Peter Mortensen Jr. прекарва в Манхатън, а младежките - в Аржентина, Венесуела и Дания. Завръщайки се в Ню Йорк в началото на 80-те години, той учи актьорско майсторство в театралната школа на Уорън Робъртсън. През 1980 г. завършва университета St. Lawrence в градчето Кантън.

После се подвизава като театрален актьор преди да замине за Лос Анджелис, където спечелва награда на театралната критика за изпълнението си в спектакъла "Бент" (1987). Мортенсен се изявява още и като поет, фотограф, художник и джазов музикант. Издадени са даже 3 диска с негови изпълнения.

Дебютира в киното с ярко изпълнение на второстепенна роля във филма "Свидетел" (Witness, 1985) на Питър Уиър. Високите оценки на критиката продължават и след поредицата от запомнящи се негови превъплъщения в поддържащи персонажи от значими филми на големи режисьори като Джейн Кемпиън (Потрет на една дама, 1996), Шон Пен (Индиански бегач, 1991), Брайън Де Палма (Пътя на Карлито, 1993), Ридли Скот (Редник Джейн, 1997), Тони Скот (Аленият прилив, 1995), Андрю Дейвис (Перфектно убийство, 1998) и други.

Напоследък започна да се появява и в централни роли, например в "28 дни" (2000 г.), в който е партньор на Сандра Бълок. Във филма на Джо Джонстън "Идалго: Океан от огън", който ще излезе по екраните догодина (2004), Мортенсен пак изпълнява една от главните роли заедно със знаменития Омар Шариф.

Личен живот: 11 години (1987 - 1998) брак с Ексин Сървенка, певица в пънкгрупа, с която са разделени още от третата година на брака си. От нея има син - Хенри Мортенсен, днес актьор. От 2009 г. има връзка с испанската актриса Ариадна Хил.

Собственик е на издателската къща "Perceval Press". Купува конете, които е яздил в Нова Зеландия по време на снимките на "Властелинът на пръстените" - самият той е изкусен ездач. От 2004 г. е член на Академията на филмовите изкуства и науки на САЩ. Притежава двойно гражданство - американско и датско. Има две номинации за "Оскар" - за главна мъжка роля в "Източни обещания" (2007) и в "Captain Fantastic" (2016), 3 номинации за Златен глобус - вкл. за "Опасен метод" (2011), две от Британската академия, номинация за Гоя - за "Алатристе" (2006) и други.

Филмография

Режисьор: Falling Актьор: 13 живота Crimes of the Future Falling Зелената книга По пътя Опасен метод Апалуза Алатристе Тъмно минало Идалго: Океан от огън Властелинът на пръстените: Завръщането на краля Властелинът на пръстените: Двете кули Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена 28 дни Портрет на една дама Дневна светлина Аленият прилив Индиански бегач Млади стрелци 2 Сценарист: Falling Продуцент: Falling Музика: Falling

Новини

Лора Лини в гей драма на дебютиращия Виго Мортенсен Номинации за наградите „Оскар“ 2019 Обявиха номинациите за „Златен глобус“ 2019 Американски критици се произнесоха за 2018 г. Инди кино: награди "Независим дух" 2017 ден преди Оскарите Актьорите от "Властелинът на пръстените" отпразнуваха юбилея на сагата Номинации за Оскар 2017 Джулия Стайлс, Виго Мортенсен и Алисия Викандер в "Борн 5" Обявиха номинациите за "Златен глобус" 2012 Мортенсен като Едгар По Виго Мортенсен „на пътя“ Виго Мортенсен се нуждае от сурова изповед Най-горещите звезди на годината Макконъхи бил най-секси
Copyright © 2024 Dir.bg.