Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Натали Дормър / Natalie Dormer

Дата на раждане - 11.02.1982
Място на раждане - Рединг, Великобритания

Английска актриса с норвежки корени. Вторият й баща е строител, израства в семейство с три деца. В родния с иград завършва момчешко училище, приемащо момичета след 6 клас. Играе нетбол, пътува по света с училищния отбор по публична реч, тренира танци в школа Allenova. Много добра ученичка, предложено й е да следва история в Кембридж, но оценката й по история в гимназиалната диплома не й достига, за да бъде приета. Тогава се насочва към Академията по драматични изкуства "Webber Douglas" в Лондон.

Само 6 месеца, след като завършва, печели роля в американската приключенска комедия "Казанова" (2005 г.) на шведския режисьор Ласе Халстрьом, което е и нейният филмов дебют. След това играе малка роля в телевизионен сериал, работи и за независим филм, който обаче не тръгва - и за да се издържа, актрисата е принудена да работи за около девет месеца като сервитьорка и като оператор на база данни. През 2006 г. има епизодична роля в друг телевизионен сериал.

През 2007 - 2008 г. Дормър получава ролята на Ан Болейн в историческата поредица на Showtime / CBS за крал Хенри VIII "Династията на Тюдорите". Отличена е с номинация за "изключителна актриса" от тв фестивала в Монте Карло през 2008 г., получава две номинации и за наградата "Gemini". През 2009 г. играе в сериала "Криминалните случаи на мис Марпъл", появява се и в няколко игрални филма.

През март 2010 г. дебютира и на театрална сцена в лондонския театър "Young Vic", след това играе и в театър "Hampstead", участва и в радиопиеси.

След 2012 г. става световноизвестна с ролята си във фентъзи сериала на HBO "Game of Thrones". Обръсва лявата страна на главата си, за да изиграе ролята си в блокбъстъра на Lionsgate "Игрите на глада: Сойка-присмехулка" част 1 и 2 (2014 и 2015 г.).

В личния си живот, Дормър е сгодена (от 2011 г.) за ирландския режисьор, сценарист и продуцент Антъни Бърн, с когото се е запознала през 2007 г. в Дъблин на снимките на "Династията на Тюдорите".
Copyright © 2024 Dir.bg.