Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Фей Дънауей / Faye Dunaway

Дата на раждане - 14.01.1941
Място на раждане - Баском, Флорида, САЩ

Родена в семейството на офицер от армията, тя е учила в Тексас, Арканзас, Юта и Германия преди да започне в Университета на Флорида. Там тя получава стипендия “Фулбрайт” за театър - учи драма в "HB Studio" в Ню Йорк. След по-нататъшното си обучение в Бостънския университет за изящни изкуства, Фей се присъединява към трупата на “Линкълн Сентър”, където участва в “След грехопадението” от Артър Милър, “Човек на всички времена” от Робърт Болт и други. Играта й в главната роля в оф-Бродуей постановката на “Палтото на Хоган” й осигурява първата филмова роля - в комедията “The Happening” (1967 г. с Антъни Куин), последвана от главна роля в “Побързай, залез” (1967) на Ото Премингер.

През следващата година тя получава първата си номинация за “Оскар” - за зашеметяващия си портрет на престъпницата Бони Паркър в “Бони и Клайд”, където й партнира Уорън Бийти. За силната си игра в ролята на алкохолочка през 1987 г. в драмата “Муха на бара”, тя получава възторга на критиката.

Дънауей е изпълнителен продуцент и същевременно играе главната роля в телевизионния филм “Cold Sassy Tree” (1989, реж. Джоан Тюксбъри) - адаптация по историческия роман на Олив Ан Бърнс. През 1989 г. завършва четири проекта: “In una notte di chiaro di luna” с режисьор Лина Вертмюлери партньори Рутгер Хауер и Настася Кински, “La Partita” с Матю Модин, “Чакай до пролетта, Бандини” с Джо Мантеня и екранната адаптация на романа на Маргарет Атууд “The Handmaid’sTale” с режисьор Фолкер Шльондорф и с партньори Робърт Дювал и Наташа Ричърдсън.

През 1990 г. Дънауей е в главната роля и е изпълнителен продуцент на тв психотрилъра “Silhouette” (реж. швейцарецът Карл Шенкел). Играе главната роля и в британо-американската драмедия “Scorchers” (1991, реж. Дейвид Биърд), заедно с Джеймс Ърл Джоунс и Емили Лойд.

Сред другите познати роли на Дънауей са “Споразумението” (1969) на Елиа Казан с Кърк Дъглас, “Малък голям човек” (1970) с Дъстин Хофман, “Ад под небето” (1974) с Пол Нюман, “Трите дни на Кондора” (1975) на Сидни Полак с Робърт Редфорд, “Очите на Лора Марс” (1978) с Томи Лий Джоунс.

В личния си живот Фей Дънауей има два неуспешни брака: с рок певеца и композитор Питър Улф (1974 - 1979) и с английския фотограф Тери О'Нийл (1982 - 1987), от когото има и един син (заявил по-късно, че е бил осиновен).
През годините има и двегодишна връзка с италианския актьор Марчело Мастрояни, който обаче отказва да се разведе и двамата се разделят.
Copyright © 2024 Dir.bg.