Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Миа Вашиковска / Mia Wasikowska

Дата на раждане - 14.10.1989
Място на раждане - Канбера, Австралия

Австралийската актриса, самоопределяща се като полякиня, е родена в семейството на полска фотографка - запазва нейната фамилия - и австралиец от британски произход. Има по-голяма сестра и по-малък брат, а когато е на 8 г., семейството й се мести в Полша за около година. От 9-годишна тренира балет, но след травма се отказва шест години по-късно. Привлича я актьорството, след като е очарована от европейското и от австралийското кино, и дори напуска гимназията в Канбера и завършва дистанционно, за да се отдаде на актьорска кариера.

15-годишна, Миа играе в трилъра "Suburban Mayhem" (2006) и е номинирана от Австралийския филмов институт за наградата за млад артист. Световна известност придобива, след като изиграва с успех главната роля в "Алиса в страната на чудесатa" (2010), където си партнира с Джони Деп. Преди това е пробила на американския пазар, като играе в телевизионна поредица на HBO (от 2008 г.), след което Едуард Зуик я взима във филма си "Съпротива", като казва в интервю: "Нейният вътрешен живот е толкова ярък, че е забележим дори тогава, когато е неподвижна!". Следват роли в "Амелия" (2009) и в независимия "That Evening Sun", за който е номинирана за най-добра поддържаща актриса от наградите "Независим дух".

От 2013 г. Миа Вашиковска се занимава и с режисура. Живее в крайбрежно предградие на Сидни и е ненаситен фотограф. От 2013 г. насам има връзка с американския актьор Джеси Айзенбърг, след като си партнират с него във филма "The Double".
Copyright © 2024 Dir.bg.