Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Анет Бенинг / Annette Bening

Дата на раждане - 29.05.1958
Място на раждане - Топика, Канзас, САЩ

Бащата на американската актриса е бил продавач на застраховки, а майката пее в църква. Когато е на 7 години, семейтвото се прмества в Сан Диего, Калифорния. Анет решава още от 12-годишна да стане театрална актриса, но преди това се увлякла по танците. Известно време е работила и като готвач на кораб.

След като завършва театралното училище в Сан Франсиско се омъжва и се премества да живее в Денвър, където започва да играе в театъра. През 1968-а заминава за Ню Йорк и още на следващата година е номинирана за наградата "Тони" за ролята й в пиесата "Крайбрежни катаклизми". Дебютира в киното в комедията на Джон Хюз "В лоното на природата" (1988), в който е партньорка на Дан Акройд. Следва малката, но впечатляваща роля на треторазрядна актриса в трагикомедията на Майк Никълс "Картички от края на света", с която привлича вниманието на критиката.

Ролята й на вероломната маркиза дьо Мертей от филма на Милош Форман "Валмон" (1989) по романа "Опасни връзки" не предизвиква фурор, но е забелязана от конкурента на Форман - Стивън Фриърс (Бенинг се пробвала и в неговата екранизация на "Опасни връзки", но я изместила Глен Клоус). Фриърс я кани за ролята на мошеничката от филма "Мошениците" (1990), за която е номинирана за наградата "Оскар" в раздела за поддържаща роля.

През 1991-а участва в ганстерската драма "Бъгси" под режисурата на легендарния холивудски плейбой Уорън Бийти. Срещата им на снимачната площадка завършва с брак, от който Анет има две дъщери. Бременността й попречила да изиграе жената-котка във втория "Батман".

През следващите години се снима по-рядко, но винаги в партньорство с големи звезди: с Робърт Де Ниро във "Виновен по подозрение" (1991), с Уилям Хърт в "Относно Хенри" (1991). Съвместната й работа със съпруга й Уорън Бийти в римейка на "Любовни афери" (1994) се оказва неуспешен опит да бъде повторен триумфа на Айрин Дън от 1939 г. Следват роли в "Ричард III" (1995), "Американски президент" (1995) и "Марсиански атаки" (1996). Изпълнението й в комедията "Американски президент" демонстрира най-добрите качества на тази актриса: интелигентност, силна воля в съчетание с хитрост. Впрочем, в едно интервю Анет шеговито сама сравнява себе си с хиена.

Едно от последните актьорски постижения на Бенинг е ролята й във филма на Сам Мендес "Американски прелести" (1999 г.), за която отново е номинирана за "Оскар" в раздела за главна женска роля.

Филмография

Актьор: Jerry & Marge Go Large Смърт край Нил Капитан Марвел Разрив Georgetown Чайка Правилата не важат Danny Collins Жените С ножица в ръка Да бъдеш Джулия Свободна територия От коя планета си? Видението Блокада Марсиански атаки Американският президент Любовна афера Бъгси Относно Хенри Поздрави от Холивуд Валмон Невероятна ваканция

Новини

Кенет Брана се обгражда със звезди в „Смърт край Нил“ Сънданс 2019 тръгва в четвъртък със 152 пълнометражни заглавия 50 дни до "Капитан Марвел" с 10 постера 46 филма на CineLibri 2018 Първа жена пише музиката за супергеройски филм Елизабет Мос в актьорския състав на „The Kitchen“ Анет Бенинг и Бил Най заедно в любовна драма Венеция 2017 - наградите Хитови заглавия на конкурса във Венеция Анет Бенинг ще оглави журито във Венеция Сезонът на наградите тръгна: Готъм 2016 Анет Бенинг с номинация за „Оскар“? Патриша Аркет и Итън Хоук с награди „Аmerican Riviera” за цялостно творчество Награди "Златен глобус" 2011
Copyright © 2024 Dir.bg.