Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Гор Върбински / Gregor Verbinski

Дата на раждане - 16.03.1964
Място на раждане - Оук Ридж, Тенеси, САЩ

Един от най-изобретателните режисьори на американското кино е бил пънк-рок китарист в своето юношество, но продава ценната си китара, за да си купи първата камера. Грегор е роден в семейството на ядрен физик от полски произход, който се мести със семейството си в Калифорния - затова и 3-годишният по това време Гор израства края Сан Диего. За неговото светоусещане голяма роля изиграва новелата "Метаморфозата" на Франц Кафка и албумът "Master of Reality" на английската група Блек Сабат. Вербински започва и професионална кариера като китарист на рок банди, а с приятели прави и филми.

През 1987 г. завършва престижния колеж "Школа за театър, филм и телевизия" в Лос Анджелес, а първите му професионални режисьорски ангажименти са свързани с алтернативни музикални групи. След това прави реклами (за Nike, Canon, Skittles, United airlines, Coca-Cola), включително кампания за Budweiser (1993), с която печели наградата Сребърен лъв в Кан и 4 награди Клио.

Режисьорският дебют на Върбински в пълнометражното кино е със семейната комедия "Mousehunt" (1997), последвана от екшън комедията "Мексиканеца" (2001), която има скромен успех. Следващата година успява да реализира психотрилъра "Предизвестена смърт" с Наоми Уотс, който донася 230 милиона долара на продуцентите. Същата година печели и "Оскар" за обявения от Академията за най-добър анимационен филм на 2011 година - "Ранго".

Най-големият му успех идва с поредицата "Карибски пирати" от 2003 г., удостоена с множество награди и номинации. Заради снимките на Карибските острови, Върбински обаче е принуден да изтърпи имунизации срещу тетанус и тиф, да оцелее в няколко урагана, да се оправя с болни и пострадали актьори, както и с многобройни технически проблеми около мащабния проект.

Грегър "Гор" Върбински не обича публичността, живее спокоен семеен живот в Лос Анджелес със своята съпруга и двамата си сина.
Copyright © 2024 Dir.bg.