Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Сара Джесика Паркър / Sarah Jessica Parker

Дата на раждане - 25.03.1965
Място на раждане - Нелсънвил, Охайо, САЩ

За много хора Сара Джесика Паркър е вероятно преди всичко Кари Брадшоу – героинята от популярния сериал „Сексът и градът”. Но истинската Сара е много далеч от шеметната, невротична нюйоркчанка: упорита работа и тежко детство, тя е едно от осемте деца, а родителите са на социални помощи. Сара се възполвала от злополучното си детство като мотивация, за да стане голяма звезда. Крайният резултат е жена, сякаш създадена специално за Бродуей, надарена с трите неща, които се ценят най-високо там - певчески, танцови и актьорски способности.

Напоследък вече не й се налага да танцува – благодарение на всепризнатите й актьорски данни и интересните роли, които затвърдиха статута й на характерна актриса.

Подготвена добре в пеенето и танците, още като дете Сара е избрана в състава на бродуейската продукция „The Innocents”, което става и причина семейството да се премести в Ню Джързи. Вече професионална изпълнителка (учила в American Ballet School и Професионална детска школа), Сара е избрана и в състава на „Звукът на музиката” (заедно с четирима роднини) и накрая се оказва в главната роля на бродуейския хит „Ани”.

След година в ролята на волното сираче, Сара се записва в гимнацията „Dwight Morrow”, като междувременно продължава да трупа кредити в актьорското си резюме – в един телевизионен филм и в една от главните роли на комедийния сериал „Square Pegs” през 1982. След завършването на гимназията, Сара решава да се отдаде напълно на театъра и киното, вместо да продължи образованието си. По-малко от година след „Square Pegs”, Сара вече получава второстепенни роли в няколко филми и главната роля в тийнейджърския „Girls Just Want To Have Fun”. Следват още роли в тв филми и сериали – и най-накрая роля в по-голям филм, като любовницата на Стив Мартин в комедията от 1991 „L.A. Story”.

Скоро започват да се редят и по-сериозни участия: заедно с Никълъс Кейдж в „Меден месец във Вегас” (1992), „Hocus Pocus” (1993), с Брус Уилис в „Точен прицел” (1993) и „Ед Ууд” (1994). Като голяма почитателка на Уди Алън, Сара е щастлива да играе заедно с него в тв филма „The Sunshine Boys” през 1995, а същата година получава и главната роля в „Miami Rhapsody”. 1996 е напрегната година с роли в „Клуб първа съпруга”, „If Lucy Fell”, „Extreme Measures” и „Марсиански атаки”.
Докато си създава име в киното, Сара печели уважение като театрална актриса - с главната си роля като куче в оф-бродуейската постановка на „Sylvia” и на Бродуей с „How to Succeed In Business Without Really Trying” (където играе и Матю Бродерик), както и в номинирания за Тони „Once Upon a Mattress”.

Звездният час на Сара идва с ролята на манхатанската журналиска, авторка на рубрика за секса - Кари Брадшоу в сериала на HBO „Сексът и градът” (1998). Ролята сякаш е писана буквално за нея и Златния глобус за най-добра актриса през 2000 г. не е никаква изненада. В популярния сериал Кари е самотна и често се чуди с кой мъж да прекара вечерта...

В живота обаче, Сара има щастлив брак от 1997 г. с колегата си Матю Бродерик. Пред това Сара е живяла известно време (7 години) с Робърт Дауни мл. и е имала кратка връзка със загиналия при злополука Джон Ф. Кенеди мл. С Бродерик имат три деца - син и две дъщери близначки, родени от сурогатна майка, живеят в Ню Йорк, а понякога и в къщата си в ирландско село.
Copyright © 2024 Dir.bg.