Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Анди Гарсия / Andy Garcia

Дата на раждане - 12.04.1956
Място на раждане - Хавана, Куба

Андрес Артуро Гарсия Менендес, известен като Анди Гарсия, е роден в столицата на Куба в семейството на адвокат, който емигрира през 1961 г. в Маями. Имал е сиамски недоразвит близнак, който е отстранен с операция след раждането - и до днес Анди носи белег върху рамото си. Започва кариерата си а театралната сцена във Флорида и Лос Анджелис, като медувременно се снима в епизоди от телевизионни сериали. Първото му забележимо участие в киното е в ролята на търговец на наркотици от филма на Хал Ашби „Осем милиона начина да умреш” (1986). През следващото десетилетие участва предимно в «криминални» ленти, превъплъщавайки се ту в престъпници, ту в честни полицаи («Недосегаемите» 1987; «Черен дъжд» 1989; «Вътрешни разследвания» 1990).

Гарсия става известен в Холивуд като много деликатен партньор на снимачната площадка, съумяващ да съхрани винаги собствената си индивидуалност. Така например той се е снимал редом със звезди от ранга на Майкъл Дъглас и Ричард Гиър, Шон Конъри и Кевин Костнър, без да бъде засенчен от техния блясък. Звездният му настъпва, когато излиза «Кръстникът ІІІ» (1990). Използвайки своята външна прилика с Ал Пачино, той изиграва чудесно жадния за власт племенник на дон Корлеоне и е заслужено номиниран за «Оскар».

През 90-те години Гарсия ракрива широтата на своя актьорски диапазон. От този период най-интересни филми с негово участие са «Герой» (1992) на Стивън Фриърс, «Когато мъж обича жена» (1994) на Луис Мандоки и «Какво да правиш, когато си мъртъв в Денвър» (1995) на Гари Фледър. Вече достигнал статута на звезда в Холивуд, Гарсия продължава да се чувства откъснат от родината и кубинската култура. Неслучайно първият му опит в кинорежисурата е документалната лента «Качао. Няма вече друг такъв ритъм» (1993), посветена на кубинския музикант Качао Лопес, създател на мамбото. Превъплъщава се с успех и в образа на големия кубински джазов музикант Артуро Сандовал в биографичния филм за него, излязъл през 2000 г. (номинация за "Златен глобус"), както и във филма за живота на испанския поет Федерико Гарсия Лорка (1997).

Анди Гарсия е женен за продуцентката Мариви Лоридо от 1982 г. и има 4 деца (три дъщери и един син).

Филмография

Режисьор: Изгубеният град Актьор: Книга за възрастни 2 Непобедимите 4 Бащата на булката Book Club Мулето Магнитна буря Макс Стийл Ловци на духове Нека сме ченгета Фантом Линията Ню Йорк, обичам те! Бандата на Оушън 3 Димящи аса Изгубеният град В кома Измама Модилиани Бандата на Оушън 2 Поверително Дженифър 8 Неизказано Бандата на Оушън На парахода Последен шанс Гангстер Когато един мъж обича една жена Отново мъртва Вътрешни афери Кръстникът III Черен дъжд Недосегаемите Музика: Изгубеният град Озвучен от: Бевърли Хилс Чихуахуа

Новини

„Бащата на булката“ с Анди Гарсия и Глория Естефан по HBO Max Питър Динклидж екранизира "Румпелщилцхен" със Sony Най-големите холивудски провали на 2016-а Екипът от "Аполо 13" се събира отново Забраняват филм за Че Гевара Изгубен в революцията Брус Уилис – бонус в “Бандата на Оушън 2”
Copyright © 2024 Dir.bg.