Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Джаймън Хаунсу / Djimon Hounsou

Дата на раждане - 24.04.1964
Място на раждане - Котоноу, Бенин

Роден в Западна Африка в семейството на готвач, Джаймън Гастон Хаунсу отива в Лион, Франция, когато е 13-годишен. Отива в Париж, но не може да си намери работа, превръща се в скитник и клошар, като спи под мостовете и рови в кофите за боклук. След време го открива дизайнерът Тиери Мюглер и го превръща в известен мъжки модел в Париж и Лондон. През 1994 г. играе в сериала "Спешно отделение" в ролята на беглец от Нигерия.

Кариерата му в киното е отбелязана с ролите му в "Амистад" (1997) на Стивън Спилбърг, "Гладиатор" (2000) на Ридли Скот и "Ерагон" (2006) на Стефан Фенгмайер.

През 2004 и 2007 г. получава номинации за "Оскар" (за най-добър актьор във второстепенна роля), съответно за "В Америка" (2002) и "Кървав диамант" (2006). Това го прави четвъртият мъж-африканец с такова постижение (след Базил Ратбоун, Сесил Келауей и Омар Шариф).

В личния си живот има син от връзката си с американския модел Кимора Лий Симънс.

Името на научилия английски език по телевизията, но вече живеещ предимно в Лос Анжелес актьор и модел, се произнася по различен начин в американския английски и във френския език. В САЩ е известен като Джаймън Хаунсу, докато "в оригинал" (вкл. във френскоговорящата му родина) е Джимон Унсу. Гражданството му е двойно - американско и бенинско.

Филмография

Актьор: Shazam! Fury of the Gods King’s Man: Първа мисия Нито звук 2 Капитан Марвел Фатално затишие Ангелите на Чарли Шазам! Same Kind of Different as Me Крал Артур: Легенда за меча Тарзан Бързи и яростни 7 Седмият син Пазители на Галактиката Бурята Секретен отряд Никога не се предавай Ерагон Кървав диамант Константин Oстровът Салон за красота Лара Крофт Томб Рейдър: Люлката на живота Бързи момчета Четирите пера В Америка Гладиатор Страх от дълбините Амистад Старгейт Зловещо приятелство Озвучен от: Paws of Fury: The Legend of Hank Как да си дресираш дракон 3

Новини

Първи трейлър на „Нито звук 2“ 50 дни до "Капитан Марвел" с 10 постера Сам Клафлин в "Ангелите на Чарли" Джаймън Хаунсу като трети Бозли в „Ангелите на Чарли“ Джаймън Хаунсу ще изиграе вълшебника в "Шазам!" Първа жена пише музиката за супергеройски филм Започнаха снимките на "Капитан Марвел" Ан Хатауей в нов фантастичен трилър Гай Ричи подготвя снимките на „Аладин” Чарли Хънам и Астрид Бърджес-Фрисби във филма на Гай Ричи
Copyright © 2024 Dir.bg.