Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Микаел Никвист / Michael Nyqvist

Дата на раждане - 08.11.1960
Място на раждане - Стокхолм, Швеция

Шведският актьор и продуцент Rolf Åke Mikael Nyqvist е осиновен като бебе от семейството на адвокат и писателка. По-късно успява да издири биологичните си родители, италианец и шведка. Първоначално се стреми към спортна кариера в хокей, но се отказва поради травма. 17-годишен заминава за САЩ по линия на едногодишен ученически обмен, където и се увлича от актьорството, играе в училищна драма. При завръщането си в Швеция е приет в балетно училище, от което се отказва и по настояване на тогавашната си приятелка, 19-годишен постъпва в Шведското академично училище по драма в Малмьо. Играе в театъра, участва в някои филмови постановки.

Става популярен в родината си с ролята на полицейския инспектор Банкс от тв сериал през 1997 г. Пробивът му в европейското кино идва три години по-късно от филма "Together" - номинация за най-добър поддържащ актьор от Шведските филмови награди и най-добър актьор от кинофестивала в Хихон. Оттук нататък кариерата му тръгва стремглаво нагоре - за романтичния "Guy in the Grave Next Door" (2002) е обявен в Швеция за най-добър киноактьор, а следващата година играе в "Като в рая", номиниран за Оскар за чуждоезичен филм. Следват участия в други филми, както и роли в Кралския драматичен театър.

Трилогията "Милениум" с Микаел Никвист е разпространена в Европа през 2009 г. и в останалия свят през 2010 г. и му печели международно признание.

В личния си живот, от 1990 г. е женен за сценографката Катарина Ернрот, има две деца - дъщеря и син. Умира в Стокхолм на 27 юни 2017 г. от рак на белите дробове.
Copyright © 2024 Dir.bg.