Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Джереми Нортъм / Jeremy Philip Northam

Дата на раждане - 01.12.1961
Място на раждане - Кембридж, Великобритания

Джереми Нортъм става известен от двете страни на Атлантика благодарение на актьорския си талант и трудолюбието си. Без връзки в Холивуд актьорът успява да привлече внимание основно с театралните си изяви и днес кинокариерата му се развива стремително.

Джереми Нортъм се ражда на 1 декември 1961 година в Кембридж – прочутото английско университетско градче. Баща му е преподавател в Кембриджкия университет, а майка му Рейчъл е скулптор и също преподава в университета. Децата в семейството са общо 4, Джереми е най-малкият. Баща му Джон, професор по английски език, е превел много чужди автори, сред които най-известни са преводите му на Ибсен. Семейството на Джереми не живее богато, актьорът си спомня, че най-ценните вещи в дома им били книгите. Джереми се научава да чете рано и когато тръгва на училище, учителите предлагат да бъде записан направо в трети клас. Вероятно увлечението на бащата по преводи на театрални пиеси е изиграло някаква роля за това от 6-годишен Джереми Нортъм да се включва редовно в постановките на детския театър.

След като завършва училище, Джереми Нортъм започва да учи английски език и литература във Филологическия факултет на Лондонския университет. Заниманията с литература на свой ред водят Джереми в престижната театрална школа „Вик”, даваща класическо театрално образование и обучение в актьорско майсторство. След завършването на учебното заведение Джереми Нортъм известно време играе в постановките на регионални театри. Тази работа се оказва добра практика за начинаещия актьор. Две години по-късно Джереми Нортъм вече участва в спектакли на лондонските театри.

През 1989 г. случаят помага на Нортъм да заяви за себе си на висок глас. Известният актьор Даниъл Дей-Луис, репетиращ „Хамлет”, получава нервен срив и не е в състояние да продължи участието си в работата по спектакъла. Новата постановка на Кралския шекспиров театър е заплашена от провал. В крайна сметка режисьорът все пак дава ролята на Хамлет на дубльора - Джереми Нортъм. По този начин никому неизвестният актьор се оказва в центъра на вниманието. Отговорността е толкова голяма, а и вероятността да се провали - също, че Джереми едва не попада в болница заради нервно напрежение. Актьорската работа, която демонстрира Нортъм в спектакъла, предизвиква единодушното възхищение на критиците и зрителите и от този момент актьорът е признат за изгряваща звезда на английската сцена.

През следващите пет години Нортъм успява да изиграе почти целия Шекспир на сцената на Кралския шекспиров театър. През1990 получава престижната театрална награда на името на „Оливие”, британския еквивалент на американските награди „Тони”.

Година по-късно Нортъм пробва таланта си и в киното. След няколко филма с малък успех, през 1995 буквално превзема екраните на Америка с филма „Мрежата”. Кибертрилърът с холивудската звезда Сандра Бълок, в който Джереми играе Джак Девлин, постига високи резултати в боксофиса и младият британски актьор се радва на голямо внимание. Вече на работа в Холивуд, Джереми Нортъм не оставя и театралната сцена и участва в 2-3 спектакъла всяка година. Следват роли във филма „Мимикрия”, с Мира Сорвино и в шпионския трилър „Енигма”, в който играе заедно с Кейт Уинслет.

През 2001 година режисьорът-класик със световна слава Робърт Олтман („Нешвил”, „Прет-А-Порте”), кани Джереми Нортъм в своя филм „Госфорд Парк”. Ироничната мрачна детективска загадка на Олтман получава възторжени рецензии. Джереми Нортъм е в ролята на Айвър Новело, реално съществуваща личност, холивудска звезда от 30-те години.

„В киното ми се налага да работя много по-малко, отколкото в театъра. Но от друга страна само в киното мога да изиграя толкова различни герои и да вляза в кожата на най-невероятни персонажи”, отбелязва актьорът.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.