Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Сет Макфарлън / Seth Woodbury MacFarlane

Дата на раждане - 26.10.1973
Място на раждане - Кент, Кънектикът, САЩ

Роден и в малкото градче Кент в семейството на начален учител, има сестра Рейчъл, днес актриса и певица. Свири на пиано, завършва гимназия Kent School, в която са работили и родителите му, след което колежа по дизайн в Роуд Айлънд със специалност анимация.

Предимно за писателските си умения е нает от Hanna-Barbera Productions (днес - Cartoon Network Studios) и работи като аниматор и сценарист на телевизионни поредици като "Крава и пиленца" (1995) и "Джони Браво" (1997). Работи и за Walt Disney Animation като сценарист в отделни проекти. Създава късометражната комедийна анимация "Животът на Лари", предназначена за програмен буфер около сериала "MADtv" и макар сделката да се проваля, той е поканен от FOX да направи пилотен епизод за анимационната поредица "Семейният тип", започнала през 1999 г., след което озвучава главния герой, както и други персонажи. Вокалната си техника Сет Макфарлън придобива чрез уроци от възрастна двойка преподаватели, обучавали и Франк Синатра. За този сериал Макфарлън има две награди "Емми" и множество номинации за тази награда, както и номинации за наградата BAFTA, награда и две номинации за "Анни", номинация за "Грамми" и други.

Създава своя продуцентска компания - "Fuzzy Door". Дебютът му в киното като режисьор, сценарист, продуцент и озвучаващ е в "Приятелю, Тед" (2012), за който филм получава и номинация за Оскар - за текста на песента.
Copyright © 2024 Dir.bg.