Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Зандър Бъркли / Xander Berkeley

Дата на раждане - 16.12.1955
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Американският актьор, продуцент и гримьор с рождени имена Alexander Harper Berkeley е роден в Бруклин в семейството на художник и учителка, от малък участва в училищни пиеси и в общинския театър, а на 16 влиза в експериментална театрална трупа. Завършва колежа "Hampshire" и Университета на Масачузетс, като по време на следването си играе в театри в окръг Хемпшър в същия щат. Заминава обратно за Ню Йорк, където играе в регионални и репертоарни театри и взима частни уроци.

Въпреки класическата си подготовка, Зандър е привлечен от филмовото актьорство и е окуражен за това от своя агент. Не след дълго идва и неговият кино дебют в биографичната драма "Mommie Dearest" (1981 г.). Това и последвалите му участия го обрисуват като актьор в своя собствена категория ("Терминатор 2: Страшният Съд" от 1991 г., "Да напуснеш Лас Вегас" от 1995-та, "Гатака" от 1997-ма). Вече в Лос Анджелес, Зандър Бъркли прекарва време с легендата Лий Страсбърг в Актьорското студио през последните години от живота му, учи се и от други режисьори, които почита и при които играе второстепенни роли - като Клинт Истууд ("Новобранецът" 1990), Роб Райнър ("Доблестни мъже" 1992), Рон Хауърд ("Аполо 13" 1995), Майкъл Ман ("Жега" 1995), Волфганг Питърсън ("Еър форс едно" 1997), Стивън Спилбърг ("Амистад" 1997).

По пътя си между главни роли в независими филми и малки роли във високобюджетни продукции, Замбър Бъркли не спира да попива нови и нови познания, включително и чрез посещения в държави като България и Китай. През 2001 г. се съгласява да се снима в телевизионен сериал - "24" с Кийфър Съдърланд и на снимките среща бъдещата си съпруга Сара Кларк, с която се женят през 2002 г., имат две дъщери.

Сред уменията на Бъркли са рисуването, скулптурата и правенето на грим.
Copyright © 2024 Dir.bg.