Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Дариъс Конджи / Darius Khondji

Дата на раждане - 21.10.1955
Място на раждане - Техеран, Иран

Роден в Техеран с баща-иранец (бизнесмен с памук и собственик на два големи киносалона в центъра на столицата) и майка-французойка, Конджи от ранна възраст се премества със семейството си във Франция. Интересува се от филми и в юношеството си снима на супер-8 лента. По-късно става студент в САЩ, където учи в Калифорнийския университет в Лос Анджелес (UCLA), завършва кинематография в Нюйоркския университет, както и Международния център по фотография.

През 1981 г. се връща във Франция и започва работа като асистент-оператор и осветител, снима реклами и музикални видеа. Вторият му пълнометражен филм е нискобюджетната черно-бяла приключенска фантастика "Le tresor des Iles Chiennes" (1990), в който демонстрира привързаност към синемаскоп формата. Следващата му работа във френската криминална комедия "Delicatessen" (1991) му носи международна известност, както и номинация за наградата "Сезар" за най-добър оператор. През 1995 г. снима американския мистъри трилър "Se7en" на режисьора Дейвид Финчър, с който печели номинация от Американското дружество на операторите за изключителни постижения. За биографичната драма "Евита" (1996) на Алън Паркър е номиниран за Оскар за най-добър оператор. През 2002 г. снима отново с Дейвид Финчър - запомнящия се психотрилър "Паник стая" с Джоди Фостър и Форест Уитакър. Филмът на германския режисьор Михаел Ханеке "Любов" (2012) печели Оскар и Златен глобус за най-добър чуждоезичен филм, награди и номинации от Британската академия и Златна палма от кинофестивала в Кан.

Работи за три филма на Уди Алън, заснети в Европа - "Полунощ в Париж" (2011), "На Рим с любов" (2012) и "Магия в полунощ" (2014). Преди това, през 2003 г., двамата с Алън правят и романтичната комедия "И още нещо".

Член е на Френската асоциация на операторите AFC и на Американското дружество на операторите ASC.

В личния си живот, Конджи е женен за Мариан Шеметов (дъщеря на френския архитект Пол Шеметов) и има три деца, две дъщери и един син, с които живее в Париж. Обича Италия и говори италиански, освен френски и английски език.
Copyright © 2024 Dir.bg.