Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Пол Фийг / Paul Feig

Дата на раждане - 17.09.1962
Място на раждане - Маунт Клемънс, Мичиган, САЩ

Американският режисьор, актьор, сценарист и продуцент Paul Samuel Feig е роден в семейството на баща - Санфорд Фийг, собственик на магазин за спортни стоки - от еврейския род Ешкенази (Унгария - Румъния) и майка - Илейн Елизабет, телефонен оператор - от британски произход. Родителите му се запознават на среща в сциентоложката църква, Пол е възпитан в нейните традиции. Завършил е гимназията "Chippewa Valley" в Клинтън Тауншип, Мичиган през 1980 г. След година в държавния университет Wayne в Мичиган се мести в Лос Анджелис и завършва Университета на Южна Калифорния (USC) през 1984 г., факултет за кино и телевизия. На младини е работил и като туристически гид в студиата на Universal в Холивуд, играе в импровизационни комедийни представления, има малки роли в телевизия и в няколко кинофилма. През 1985 г. печели 29 000 долара от телевизионна игра, които използва за свое стенд-ъп комедийно шоу. През 1999 г. прави заедно с Джъд Апатоу култовия тв сериал "Freaks and Geeks" за NBC, действието в който се развива в измисления град Чипеуа, напомнящ родния му град - Маунт Клемънс.

Известен е с това, че винаги носи костюм и вратовръзка, когато режисира. След "Шаферки" (2011), прави най-вече комедии с жени и най-често с актрисата Мелиса Маккарти. Прави предварителни скрининги на филмите си и при монтажа оставя сцените, предизвикващи спонтанен смях, а останалите преработва.

Към 2018 година има 4 номинации за телевизионните награди "Еми" - две за сценария на "Freaks and Geeks" и две за режисура на "Офисът" (2005 - 2013). В личния си живот, от 1994 г. е женен за мениджърката Лори Карън, нямат деца.
Copyright © 2024 Dir.bg.