Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Ембет Давиц / Embeth Jean Davidtz

Дата на раждане - 11.08.1965
Място на раждане - Лафайет, Индиана, САЩ

Американска актриса, популярна с ролите си в "Списъкът на Шиндлер" (1993), "Матилда" (1996), "Менсфилд парк" (1999), "Двестагодишен човек" (1999) и "Пропукване" (2007), както и от телевизионния сериал "Момчетата от Медисън Авеню" (2007).

От 9-годишна възраст се мести с родителите си в родната им Южна Африка. Има брат и сестра. Завършва гимназията "Глен" в Претория през 1983 г., след което английска литература в университета "Rhodes" в Греъмстаун. Актьорският й дебют е в "Ромео и Жулиета" на театрална сцена в Кейп Таун, като заедно с други роли, включително на езика африканс, печели южноафриканския еквивалент на наградата "Тони".

Повлияна от своя агент след среща в Лондон, Ембет се мести в Холивуд през 1992 г. и почти веднага е поканена за роля в "Army of Darkness" на режисьора Сам Рейми. Скоро след това участва в два телевизионни проекта на NBC. Стивън Спилбърг я забелязва в тв филма "Смъртоносно съпружество" (1992) и я привлича за своя глобален хит "Списъкът на Шиндлер". Следва главна роля в трилъра "Murder in the First" (1995), в който партнира на Крисчън Слейтър, Кевин Бейкън и Гари Олдман.

В личния си живот има дълги връзки с актьорите Харви Кайтел и Бен Чаплин, но през 2002 г. се жени за адвоката Джейсън Слоун и има две деца, син и дъщеря.
Copyright © 2024 Dir.bg.