Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Пол Рубенс / Paul Reubens

Дата на раждане - 27.08.1952
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Роден е като Рубенфелд и е отраснал в Сарасота, Флорида, където родителите му държат магазин за осветителни тела. Има сестра - Аби, баща му е пилот от Втората световна война. На 11 г. го взимат в местния театър Asolo, където играе в различни роли в продължение на шест години. След гимназията (1970 г.) се записва в Бостънския университет, където изкарва една година и заминава за Холивуд, вече с фамилията-псевдоним Рубенс, където влиза в Калифорнийския институт по изкуствата, а за да си плаща наема работи всякакви работи - от разносвач на пица до продавач на домакински стоки.

В средата на 70-те години на 20 век кариерата му се развива бавно и стабилно чрез малки роли в театрални продукции, гигове в местни комедийни клубове и няколко гост-участия в състезателното телевизионно гейм шоу за таланти-аматьори "Гонг" (1976 по NBC). В този период на обучение, обвързано с работа, Пол се присъединява към импровизационната комедийна трупа The Groundlings, в която са участвали още Конан О'Браян, Лиса Кудроу, Фил Хартман, Джон Ловиц, Джулия Суийни и др. Един от образите, в които Пол Рубенс влиза само в 10 минути от представленията, е популярният от поп културата на 50-те и 60-те Пий Уий - и този образ го превръща в звезда на 80-те и началото на 90-те години, Рубенс прави продуцентска къща ("Reubens-Callner Productions") и заснема филма "The Pee-wee Herman Show" (1981), който се излъчва пет месеца в нощния клуб Roxy в Лос Анджелес, а HBO също заснема изпълненията и ги излъчва в специален филм.

Вече като звезда, Пол Рубенс става чест гост на тв шоуто на Дейвид Летърман в Ню Йорк и на други предавания. През 1984 г. играе в препълнената зала Карнеги Хол. Опитва да влезе в каста на шоуто "Saturday Night Live" по NBC, но когато това не се получава, взима нещата в свои ръце и пише сценарий за нов пълнометражен филм около образа на Пий Уий, като моли приятеля си Тим Бъртън да го режисира. Филмът излиза през лятото на 1985 г. Продуцира Робърт Шапиро, лентата им излиза 7 милиона долара, но приходите достигат 45 милиона. След това подписва със CBS за детско шоу в събота сутрин и семейният мюзикъл "Pee-wee's Playhouse" се излъчва пет сезона (1986 - 1991 г.) - освен с главна роля, Рубенс е негов сценарист, режисьор и изпълнителен продуцент срещу космическата сума от 325 000 долара на 30-минутен епизод (излъчени са общо 45 епизода). Шоуто печели множество "дневно Еми" награди, както и наградата на Асоциацията на телевизионните критици за изключителни постижения в детския програминг.

През лятото на 1991 г. обаче е арестуван за гледане на порнографски филм и глобен с 50 долара, но е принуден да се откаже от образа на Пий- Уий. Това му дава шанс да влезе в други роли. През 1992 г. играе в приключенското екшън фентъзи "Батман се завръща" на Тим Бъртън и в комедийното екшън фентъзи "Бъфи убийцата на вампири" на Фран Къзуи.

В личния си живот, Рубенс живее усамотено в Лос Анджелес, след като през 1993 - 1999 г. е имал връзка с актрисата Деби Мазар.
Copyright © 2024 Dir.bg.