Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Гари Бюси / William Gary Busey

Дата на раждане - 29.06.1944
Място на раждане - Гус Крик, Тексас, САЩ

Роденият в Тексас блондин е отраснал в Оклахома в семейството на строителен инженер и домакиня. Завършва местната гимназия Nathan Hale в Тулса през 1962 г. и известно време е музикант - барабанист, включително в кънтри групи.

За първи път играе в кино на 27-годишна възраст, в ролята на колоездач в нискобюджетен екшън от 1971 г. През следващите няколко години играе провинциалисти или навъсени типове и едва првез 1978 г. прави своя пробив в биографичния "Историята на Бъди Холи", в който освен че свири на китара и пее всички вокали, играе главната роля, за която е номиниран за Оскар, за Златен глобус и дори за наградата на Английската академия (BAFTA, печели награди от асоциациите на критиците в Лос Анджелес и Ню Йорк - и, разбира се, интереса на кастинг агенциите.

След поредица от посредствени изяви успява да блесне в ролята на брутален убиец в "Смъртоносно оръжие" (1987) с Дани Главър и Мел Гибсън, в екшън фантастиката "Хищникът 2" (1990), в криминалния трилър "Критична точка" (1991) с Патрик Суейзи и Киану Рийвс и особено като психирал морски офицер в трилъра "Под обсада" (1992 г.), партнирайки на Томи Лий Джоунс.

Бюси има два брака и два развода с актриси, като от първия има син - Джейк Бюси, който вече има впечатляваща филмография при силна физическа прилика с баща си.
Copyright © 2024 Dir.bg.