Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Досьо Досев

Дата на раждане - 12.04.1934
Място на раждане - София

Доси Петров Досев завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1955 г. при проф. Стефан Сърчаджиев. През 1955 - 1956 г. е в трупата на Драматичен театър „Боян Дановски“ Перник, а през 1956 - 1957 г. в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ София. Играе в бургаския театър в периода 1957 - 1961 г., когато Вили Цанков, Юлия Огнянова и Методи Андонов са режисьори. След 3 сезона и роли, които са завоевание в творческата му биография, напуска след разпадането на групата. Част е от състава на Народен театър за младежта София (1961 - 1965) и Театър "София" от 1965 г., на чиято сцена играе над 4 десетилетия. Играе и на сцената на Театър 199.

Сред театралните му роли са Андрей във „Всяка есен­на вечер” от Ив. Пейчев, Езоп в „Езоп” от Г. Фигейреду, Сизиф в „Сизиф и смъртта” от Р. Мерл, Христофоров във „В полите на Витоша” от Яворов, Ралски в „Събота 23” от Стефан Цанев, Фил Хоугън в „Луна за несретници” и Джеймс Мейо в „Отвъд хоризонта” от Ю. О'Нийл, Лазар в „Босилек за Драгинко” от К. Илиев, Клоунът Джой в „Милият лъжец” от Б. Шоу, дон Серафино в „Благословени души” от М. М. Идалго, Евтимий – поп в „Пир по време на демокрация” и Евтимий – кръчмар в „Конят на Александър Велики” от Ст. Цанев, Дядо Власю в “Албена” от Йордан Йовков, Алтоум в "Принцеса Турандот" от Карло Гоци и др.

Снимал се е в близо 70 филма. Сред тях са "Привързаният балон", "Гибелта на Александър Велики", "Мъже в командировка", "Иван Кондарев", "Масово чудо", "Вик за помощ", "Версенжеторикс", "Пансион за кучета", "Подгряване на вчерашния обед", "Принцът и просякът".

Казва, че се чувства повече гражданин на Созопол и Бургас, отколкото на София. През 1970 г. е удостоен със званието "заслужил артист". Носител е на наградата "Златен век - огърлие" и грамота от 2019 година. Умира през септември 2022 г. след обостряне на язва.
Copyright © 2024 Dir.bg.