Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Джон Легуизамо / John Alberto Leguizamo

Дата на раждане - 22.07.1964
Място на раждане - Богота, Колумбия

Американският актьор, комик, танцьор и продуцент от колумбийски произход (син на пуерториканец с италиански корени и на колумбийка с ливанско потекло, развели се в юношеството на Джон), говорещ бързо и имащ борбено изражение на лицето, е популярен с многостранността на своя талант. Той играе както чувствителни млади мъже, така и хладнокръвни убийци в "Пътят на Карлито" (1993 г.), жена-травестит в комедията "На Уонг Фу, с благодарности!" (1995) и морски тюлен-герой в екшън трилъра "Извънредно решение" (1996).

Джон е отраснал в Куинс, Ню Йорк, следва в Нюйоркския университет. Само за един ден учи при легендарния театрален преподавател Лий Страсбърг - на следващия ден Страсбърг умира. Играе като комик в различни клубове, докато през 1986 г. влиза в епизод на тв сериала на NBC "Маями Вайс". В кино филм се е появил за пръв път в екшъна "Mixed Blood" (1984), след което играе малки роли в "Casualties of War" (1989) и "Умирай трудно 2" (1990), докато в образа на крадец на алкохол не прострелва Харисън Форд в "Относно Хенри" (1991). След първокласното му изпълнение в независимата лента "Размотаващ се със своите" ("Hangin' with the Homeboys", 1991), в която е в образа на нервен тийнейджър от Бронкс, започва същинската му филмова кариера.

Годината е знаменателна за Джон и с това, че прави фурор на театралната сцена с "Mambo Mouth" - моноспектакъл, написан от самия него, в който играе ролите на 7 различни латино-образа. Шоуто печели награди и впоследствие е филмирано за телевизия от HBO, с което получава още награди. Към сцената Легуизамо се връща отново след две години, отново с авторския моноспектакъл "Spic-O-Rama", играе го в Чикаго и Ню Йорк и получава наградата "Drama Desk", както и 4 награди "CableACE", след като го филмира. През 1998 г. прави дебют на Бродуей с пиесата "Freak", отново написана от него и отново моноспектакъл, филмиран от Спайк Лий за HBO.

Междувременно, през 1995 г. създава и играе в тв сериала "House of Buggin'", който получава 2 номинации за награда "Еми", макар да е спрян след първия си сезон. Легуизамо не изоставя и киното с ключови роли в "Super Mario Bros." (1993), "Ромео и Жулиета" (1996) и "Споон" (1997). Използвайки вокалните си умения, озвучава немирния плъх в "Д-р Дулитъл" (1998), преди да се появи в главна роля в "Лятото на Сам" (1999) на Спайк Лий и в "Мулен Руж" (2001) с Никол Кидман. Всъщност Легуизамо се превръща във "фронтмен" на актьорската латино общност - по същия начин, по който Сидни Поатие прескочи бариерите за афро-американци през 60-те години на 20 век. Без да счита своите латино корени за нещо сериозно, Легуизамо се гордее с тях.

От 2003 г. е женен за дългогодишната си приятелка, продукционната асистентка и брокер на недвижими имоти Джъстин Морър и има две деца, момиче и момче, родени преди сключването на брака им (втори брак за Легуизамо след този с актрисата Йелба Осорио през 1994 - 1996 г.). Професионално владее кунг фу и дори има няколко ареста за "хулигански прояви".
Copyright © 2024 Dir.bg.