Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Даниел Брюл / Daniel Cesar Martin Bruehl Gonzalez Domingo

Дата на раждане - 16.06.1978
Място на раждане - Барселона, Испания

Германо-испанският актьор (и ресторантьор!) с двойно гражданство и със сегашно местожителство в Берлин е син на баща-германец, телевизионен режисьор, и майка-испанка, учителка; има брат и сестра. Брюл е трилингвален, владее немски, каталунски и испански език като родни, а освен тях говори перфектно английски, португалски и френски език. Роден е в Испания само затова, защото майка му е нямала доверие в германските болници и след раждането му се връщат в Кьолн, където той израства и завършва гимназия "Dreikoenig". Известно време е певец в групата "Purge".

Занимава се с актьорство още от малък, 4-годишен, когато плаши майка си с образа на мъртвец или играейки припадане. По убеждения е пацифист и отказва военна служба. През 1995 г. играе в немски сапунен тв сериал, а през 2003 г. главната му роля в германския филм "Good Bye Lenin!" му носи отличие на най-добър актьор от Европейските филмови награди - както от журито, така и от публиката. Същата награда получава и следващата година за филма "Was nuetzt die Liebe in Gedanken".

За американската публика (произнасяща фамилията му Брул) става широко известен от "Гадни копилета" (2009) на Тарантино, макар да го познава и преди това от "Ултиматумът на Борн" (2007), по-нататък играе и в трилъра на Бил Кондън "The Fifth Estate" (2013) за Уикилийкс, както и в трилъра "Най-търсеният човек" (2014).

Широко признание получава поддържащата му роля на Ники Лауда в биографичната драма "С пълна газ" (2013) на режисьора Рон Хауърд, посветена на бившия автопилот от "Формула 1" - за своето изпълнение Брюл получава през 2014 г. номинации за "Златен глобус", за наградата на BAFTA и други.

В личния си живот има продължителна (2001 - 2006) връзка с немската актриса и бивш модел Йесика Шварц, а от 2011 г. насам - с психоложката и модел Фелицитас Ромболд.

Филмография

Актьор: Надпревара за слава На западния фронт нищо ново King’s Man: Първа мисия Cloverfield Movie Жената на зоопазача Капитан Америка: Гражданска война Аз и Камински Жената в злато Повелителят на кухнята Най-търсеният човек С пълна газ 2 дни в Ню Йорк А защо да не живеем заедно? Натрапници Гадни копилета Два дни в Париж Ултиматумът на Борн Салвадор Дами в лилаво Вайа Кон Диос

Новини

Махършала Али е новият Блeйд Обявиха номинациите за „Златен глобус“ 2019 Пореден проект за световната война: Роланд Емерих с "Мидуей" Жюли Делпи с нов режисьорски проект Нетфликс иска и "Cloverfield" от Парамаунт "Man Down" с Шая ЛаБаф с куриозен бокс офис Жюли Делпи с нов режисьорски и сценарен проект Изненади в новия трейлър на "Captain America: Civil War" "Младост" триумфира на Европейски филмови награди 2015 Представиха третия филм за Капитан Америка Елизабет Олсън за „Капитан Америка: Гражданска война” "Пепеляшка" с премиера на Берлинале
Copyright © 2024 Dir.bg.