Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Джон Хърт / John Hurt

Дата на раждане - 22.01.1940
Място на раждане - Честърфийлд, Великобритания

За ученическите си дни, Джон Хърт разказва: "Моите родители не ми позволяваха да си играя с децата, които те определяха като обикновени – а те бяха единствените, които аз наистина харесвах!" Хърт се записва да изучава изкуства в колежа Сейнт Мартин, преди да спечели стипендия за RADA (Кралската Академия за драматични изкуства). Въпреки, че Джон Хърт участва активно в театралния живот, както и повечето от съвременниците си, при това в нашумели пиеси като „Chips with Everything” и „Inadmissable Evidence” на Осбърн, телевизията е медията, която действително популяризира името и лицето му.

Джон Хърт участва във филми като „A Man For All Seasons” (1966) и в ролята на Тимъти Евънс в „10 Rillington Place” (1970), но става наистина прочут с ролята си на Куентин Крисп в телевизионната адаптация на „The Naked Civil Servant” същата година. Неизгладими впечатления оставя и в ролята на Калигула от дълго излъчваният телевизионен сериал „Аз, Клавдий” (1976). Забележителна роля Джон Хърт прави и в „Скандал” през 1994, но изпълненията, заради които е награден BAFTA и номиниран за Оскар, са в „Среднощен експрес” и „Човекът - слон”. Джон Хърт получава номинация за британските „оскари” и за играта си в „Пришълецът”.

Хърт обикновено работи в няколко проекта годишно, като обича да редува традиционни постановки или филми с по-авангардни. Играл е още и в „История на света Част 1” на Мел Брукс, „Крал Лир”, „1984”, „Крал Ралф”, „Мъртвец” на Джив Джармуш, „Контакт”, гласът на Тигъра в „Тигър”, „Капитан Корели”, „Хари Потър и философският камък”, „Догвил”, „Хелбой”, „Мандерлай”, „Шперцът”.

Джон Хърт е известен като верижен пушач и човек, който често прекалява с алкохола. Когато се жени за третата си съпруга Джо Далтън (от която впоследствие има две деца през брака си 1990 - 1996 г.) обявява, че възнамерява да се откаже от алкохола и да премине изцяло на минерална вода, но скоро след сватбата направи катастрофа, при което се оказа, че е бил пил и му бе отнето правото да шофира. През 2004 Джон Хърт бе удостоен с ордена CBE за заслуги към театъра и киното.

Неговата четвърта съпруга е продуцентката и кастинг директор Ануен Рийз-Майерс, с която са заедно от 2005 година до смъртта му на 27 януари 2017 г.
Copyright © 2024 Dir.bg.