Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Шеймъс Макгарви / Seamus McGarvey

Дата на раждане - 29.06.1967
Място на раждане - Арма, Северна Ирландия, Великобритания

Роден в малкото северноирландско градче Арма, Шеймъс започва кариерата си като фотограф, преди да влезе във филмовия факултет на Уестминстърския университет в Лондон. След като завършва през 1988 г., започва да снима късометражни и документални филми. За "Skin" е номиниран за операторската награда на Кралското телевизионно дружество, а за "Atlantic" е номиниран за наградата Търнър (1998 г.). Снима и режисира над 100 музикални видеа за артисти като U2, Ролинг Стоунс, Роби Уилямс, Пол Маккартни. През 1998 година е поканен за член на Британското дружество на кинематографистите. През 2004 г. е награден с престижния медал Люмиер от Кралското фотографско дружество за принос към изкуството на кинематографията.

За филма "Изкупление" (2007) получава номинация за Оскар и номинация от Британската академия, печели и Ирландските филмови награди за най-добър оператор. От 2008 г. снима основно в САЩ ("Солистът" и следващите филми), където става член и на Американското дружество на кинематографите (ASC). От 2001 г. е член на Американската академия.

Патрон е на Единбургския международен филмов фестивал. За "Ана Каренина" (2012) получава втора номинация за Оскар и BAFTA. От 2015 г. е почетен доктор по право от университета в Дънди, Шотландия и почетен доктор по изящни изкуства от университета в Ълстър, Северна Ирландия. Същата година е номиниран от фестивала Камераимидж за най-добър 3D-филм ("Пан").
Copyright © 2024 Dir.bg.