Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Робърт Земекис / Robert Zemeckis

Дата на раждане - 14.05.1952
Място на раждане - Чикаго, Илинойс, САЩ

Земекис започва да снима филми с 8-mm камера още в гимназията. Докато следва в Школата по киноизкуство към Университета на Южна Калифорния, той получава наградата на Студентската академия за филма си "Field of Honor". След като вижда филма, Стивън Спилбърг помага на Земекис и на състудента му Боб Гейл, да сключат договор за написване на сценария на "1941" (1979), който Спилбърг режисира. Земекис прави режисьорския си дебют през 1978 г. със сценарий, който написва заедно с Гейл - "I Wanna Hold Your Hand".

В добавка към изявите му като сценарист и режисьор, Земекис е изпълнителен продуцент на " Сянката на смъртта" (1996, реж. Питър Джаксън), "Око на обществото" и "Чужда собственост", на който е и съсценарист заедно с Боб Гейл.

Земекис е режисирал и няколко проекта за малкия екран, включително епизод от "Amazing Stories" на Стивън Спилбърг и три епизода от сериала на HBO "Разкази от криптата", на който е и изпълнителен продуцент; той е продуцирал и пилотния епизод към спечелилия похвалите на критиката изтънчен комедиен сериал на CBS "Johnny Bago".

Земекис е номиниран за "Оскар" за сценария на "Завръщане в бъдещето" (1985), печели "Оскар" за режисурата на "Форест Гъмп" (1994). Британската академия номинира за най-добър филм неговия "Полярен експрес" (2004 г.), а френската - неговия "Кой натопи заека Роджър" (1989). "Завръщане в бъдещето" и "Кой натопи заека Роджър" са наградени и с дипломи от фестивала във Венеция.

В личния си живот има два брака - 20 години (1980 - 2000) с актрисата Мери Елън Трейнър, от която има син и която умира през 2015 г., а от 2001 г. насам - с актрисата, продуцент и сценарист Лесли Хартър. С нея има още двама сина. Живеят в Санта Барбара, Калифорния, имат и вила в Тоскана, Италия.

Филмография

Режисьор: Пинокио Вещиците Добре дошли в Марвен Съюзени The Walk: Живот на ръба Полет Коледна песен Беулф Полярен експрес Корабокрушенецът Прозрачно минало Кой натопи заека Роджър Контакт Форест Гъмп Смъртта й прилича Завръщане в бъдещето III Завръщане в бъдещето II Заекът Роджър Завръщане в бъдещето Коли на старо Сценарист: Пинокио Вещиците Добре дошли в Марвен The Walk: Живот на ръба Коледна песен Полярен експрес Завръщане в бъдещето 1941 Продуцент: Вещиците Добре дошли в Марвен Съюзени The Walk: Живот на ръба Куршум в главата Полет Майло на Марс Коледна песен Беулф Черна жътва Къщата на восъка Полярен експрес Готика Призрачен кораб 13 призрака Корабокрушенецът Смъртта й прилича

Новини

"Вещиците" на Земекис прескачат кината в САЩ, отиват в HBO Max Земекис ще режисира трилър фантастиката "Арес" Робърт Земекис намери своята Върховна вещица Еиса Гонсалес ще се присъедини към Дуейн Джонсън и Джейсън Стейтъм Земекис ще режисира Дуейн Джонсън като хавайски крал Земекис подхваща "Вещиците" на Роалд Дал Том Ханкс и Мигел Сапочник в съвместен проект - „BIOS" Робърт Земекис фаворит за "Светкавицата" Робърт Земекис за „The Walk: Живот на ръба” Марион Котияр редом до Брад Пит във филм на Робърт Земекис Агата Кристи като екшън герой? Приключенията на Тинтин Нова информация за “Flight” с Дензъл Уошингтън Робърт Земекис анимира Джим Кери Опасности за нов проект на Земекис Робърт Земекис с два следващи проекта Анимационни клонинги на Том Ханкс Робърт Земекис - един от най-влиятелните творци на киноиндустрията
Copyright © 2024 Dir.bg.