Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Илайъс Котеас / Elias Koteas

Дата на раждане - 11.03.1961
Място на раждане - Монреал, Канада

Канадският актьор от гръцки произход - с баща работник в железопътна компания и майка-шапкарка - завършва колежа Vanier в Монреал, преди да постъпи в Американската академия за драматични изкуства в Ню Йорк през 1981 г. Там той посещава и Актьорското студио, където изучава актьорско майсторство под ръководството на Елън Бърстин и Питър Мастерсън.

Филмовият му дебют е в канадско-американското фентъзи "Една вълшебна коледа" (1985 г.). Играе предимно в театъра, а през 1989 г. е номиниран от Канадската академия за награда "Genie" за най-добър актьор за биографичния екшън "Malarek". През 1990 г. играе решаваща за световната му известност роля в екшън комедията "Костенурките нинджа" и нейните продължения, за да достигне до ролята на луд учен в драмата "Crash" на канадския режисьор Дейвид Кроненбърг (специална награда на журито и номинация за "Златна палма" от Кан 1998 г.). След 2000 г. играе и в театри на Бродуей.

В личния си живот има неуспешен брак (1987 - 1990 г.) с американската актриса Дженифър Рубин. След това се среща с друга американска актриса - Хедър Греъм.
Copyright © 2024 Dir.bg.