Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Тед Кочев / Ted Kotcheff

Дата на раждане - 07.04.1931
Място на раждане - Торонто, Канада

Канадски режисьор, продуцент и актьор от български произход, потомък на емигранти от България. Гражданин и на България от 23.03.2016 г. Рожденото му име е Величко Тодор Костадин Кoчев, по-късно е записан като William Theodore Kotcheff. Завършва английска литература в Университета на Торонто, а професионалната му кариера започва в Canadian Broadcasting Corporation като телевизионен режисьор - най-младия режисьор (на 24 г.) в CBC. Две години по-късно се мести във Великобритания, където режисира в телевизия, театър и кино. Всъщност филмовата му кариера започва именно във Великобритания. Романтичната му драма "Two Gentlemen Sharing" (1969 г.) е първият британски филм, селектиран за международния кинофестивал във Венеция. Два пъти печели британската награда "Еми", като втората е през 1970 г. за епизод от докудрамата на BBC "Play for Today". Сред сценичните му успехи е мюзикълът "Maggie May."

Следващият му филм - трилърът „Да се събудиш в страх“ (1971), заснет в Австралия, - и до днес се смята за един от най-добрите австралийски филми, предизвикал ренесанс на киното в Австралия и става първият австралийски филм на кинофестивала в Кан. Той е и един от любимите филми на Мартин Скорсезе. През 1972 г. Тед Кочев се завръща в Канада, за да заснеме „Обучението на Дуди Кравиц“ (1974) с Ричард Драйфус, написан по романа най-близкия приятел на Кочев, с който филм печели „Златна мечка“ на Берлинския кинофестивал и през 1975 г. е номиниран за "Златен глобус" за най-добър чуждестранен филм, а сценарият получава номинация за „Оскар“.

През 70-те години работи с известни актьори, като Джейн Фонда и Джордж Сийгъл в "Купон с Дик и Джейн" (1977), с Жаклин Бисе и Филип Ноаре в "Кой убива великите готвачи на Европа?" (1978), с Ник Нолти в спортната драма "North Dallas Forty", считана за една от най-добрите за професионален футбол и други. Тед Кочев е известен и с „почетни“ актьорски появи като третостепенни персонажи в повечето свои филми. Измежду най-касовите му филми са "Рамбо: Първа кръв" (1982) със Силвестър Сталоун, "Безпримерна храброст" (1983) с Джин Хекман и Патрик Суейзи и комедията „Уикендът на Бърни“ (1989).

Голямата следа на Кочев в канадското кино е и с втори филм по роман на Мордекай Ричлър - "Joshua Then and Now" (1985), който е селектиран за Кан, Кочев отново е номиниран за Златна палма и заедно с "Обучението на Дуди Кравиц" става един от най-известните канадски филми.

В личния си живот, Тед Кочев е женен за Лайфун Чунг, която е президент на филмовата им компания "Panoptica Productions". Живее в Бевърли Хилс, Калифорния с двете си деца - Александра и Томас, има жилища и в Торонто и Лос Анджелес. От предишен брак (1960 - 1972 г.) с актрисата Силвия Кей има още три деца - Ерън, Катрина и Джошуа. Поради македонския произход на майка си, Кочев е в борда на директорите на Македонския съвет по изкуствата в Ню Йорк. През февруари 2016 г. подава официално искане за българско гражданство и официално получава личната си карта в Пловдив, в залата на общината, на 23 март 2016 г.

Тед Кочев е член на Филмовата академия на САЩ.
Copyright © 2024 Dir.bg.