Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Дани ДеВито / Danny DeVito

Дата на раждане - 17.11.1944
Място на раждане - Нептун, Ню Джързи, САЩ

Даниъл Майкъл ДеВито мл. е роден на 17 ноември 1944 г. в Нептун, Ню Джърси, САЩ. Баща му има мълък бизнес, а майка му е домакиня. След като завършва гимназия през 1962 г., той започва работа като козметик в салона на сестра си.

Кандадатства в Американската академия по драматични изкуства, за да научи повече за козметиката, но там се запалва по актьорската игра. Докато е в Академията се запознава с Майкъл Дъглас, с когото по-късно ще работи неколкократно. Скоро след тази съдбоносна среща следва още една - с Риа Пърлман. Двамата се женят през 1982-ра и им се раждат три деца. През 1975 г.е насърчен от Майкъл Дъглас да се снима в „Полет над кукувиче гнездо” на Милош Форман. Филмът има огромен успех, но за съжаление това не оказва положително въздействие върху кариерата на Дани ДеВито.

Няколко години след това той получава само малки роли и участия в телевизионни продукции. През 1978 г. успява да пробие с роля в ситкома на ABC „Такси”. Шоуто има голям успех до 1983 г. През 80-те ДеВито прави запомнящи се роли в „Romancing the Stone” (1984), „Безскрупулни хора”, „Throw Momma from the Train” (1987), „Близнаци” (1988). Също така има значитиелни постижения зад камера с лентите „Войната на семейство Роуз” (1989) и „Hoffa” (1992).

Същата година, в която режисира „Хофа” играе Пингвина във филма на Тим Бъртън „Батман се завръща” и основава със съпругата си компанията Jersey Films, която продуцира много филми и телевизионни продукции, между които „Криминале” (1994), „Игра на пари” (1995), „Ерин Брокович” (2000) и др. През 1997-ма Дани се снима в „Поверително от Ел Ей” и в „Ударът” на Копола по Джон Гришам. Две години по –късно участва в „Човек от луната” (1999) и „Да удавиш Мона” (2000).

Снима се отново при Тим Бъртън в „Голямата риба” (2003). От 2006-та е част от екипа на сериала "It's Always Sunny in Philadelphia". През 2007 г. участва в „Сладки сънища” на Джейк Полтроу с Пенелопе Крус и Майкъл Гамбън. През 2009 играе в „Solitary Man” (2009) с Майкъл Дъглас, Сюзан Сарандън, Мери Луиз Паркър и др.

Филмография

Режисьор: Мансардата Смърт на Смучи Матилда Войната на семейство Роуз Актьор: Привидения в замъка Дъмбо Джуманджи 2 Комедиантът Когато си в Рим Наглите Сладки сънища Космическа коледа 10 неща или по-малко Ох в Охайо Игра по ноти И още нещо Голяма риба Смърт на Смучи Лош късмет Обир Прецакани Хотелски апартамент Човек на луната Ударът ПОВЕРИТЕЛНО ОТ ЕЛ ЕЙ Матилда Марсиански атаки Игра на пари Джуниър Джак мечока Батман се завръща Войната на семейство Роуз Близнаци Безмилостни хора Полет над кукувиче гнездо Продуцент: Билет за отвъдното Гласове на свободата Игра по ноти Завръщането на Поли Високо, по-високо ЕРИН БРОКОВИЧ Човек на луната Извън контрол ГАТАКА СЪНСЕТ ПАРК Да почувстваш Минесота Матилда Игра на пари Озвучен от: Единственият и неповторим Айвън Smallfoot Animal Crackers Вълшебни приказки: Херкулес КОСМИЧЕСКИ ЗАБИВКИ

Новини

Ник Джонас се завръща в „Джуманджи 2“ Арнолд Шварценегер нетърпелив за продължението на „Близнаци“ След „Терминатор 6”, за Шварценегер следва „Тризнаци” Шварценегер в римейкове на култови филми Тим Бъртън и Дани ДеВито отново работят заедно Дани ДеВито с дебют на Бродуей Какво ще видим във втората част на комедията “Близнаци”? Комедията "Близнаци" ще се сдобие с продължение Продуцентската компания на Дани Де Вито "Jersey Films"
Copyright © 2024 Dir.bg.