Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Тимъти Долтън / Timothy Dalton

Дата на раждане - 21.03.1946
Място на раждане - Колуин Бей, Уелс, Великобритания

От каква националност е? Англичанин с примес от италианска и ирландска кръв? Или...? "Ние, уелсците обичаме да се чувстваме герои", казва веднъж самият Тимъти ("Photoplay", ноември 1986). Овен ли е или Риби? Тим е роден на границата между двата астрални знака. Как се произнася името му – Далтън или Долтън?

Долтън, Тимъти Долтън - е роден през март, 1946 година в северен Уелс, в малкото градче Колуин Бей, като първото от пет деца. Сега през мястото на родния му дом минава скоростна магистрала. Това напълно съответства на Тимъти. Както казва за него Зила Кларк (партньорката му в "Джейн Еър"): "Той работи със скорост 250 км/ч.".

Сред предците на Тимъти има не само англичани, на съща и ирландци и италианци. (Баба му по бащина страна е от Неапол, дядо му е ирландец, а семейството на майка му е от Бруклин, Ню-Йорк). Откъде идва талантът му? И двамата му дядовци са имали отношение към шоу-бизнеса, а баба му по бащина линия дори е имала късмета да играе в мюзикхол с един многообещаващ млад актьор на име Чарли Чаплин.

От 18-годишен, едва завършил училище през 1964 година, Долтън започва да играе на театралната сцена. В продължение на три години е след водещите акьори в Националният Младежки Театър на Майкъл Крофт, като едновременно с това – от 1964 до 1966 год, учил в Кралската академия за драматично изкуство, и след това играе в Бирмингамския театър.

През 1967 се снима за първи път за телевизията, а през 1968 е и дебютът му на големия екран във филма „Лъвът през зимата” - в който с великолепната си игра блестят Питър О`Тул и Катрин Хепбърн, и който става актьорски пробив и за Антъни Хопкинс. През 70-те години Долтън се снима в много филми, сред които и няколко испански и италиански проекта, работи в телевизията, където е често зает в исторически постановки, играе в Кралската Шекспирова трупа и в трупата „Prospect Theater”.

През 1978 година се снима в първия си американски филм „Секстет”. Етапен за кариерата на актьора става фантастичния филм „Флаш Гордон” (1980). През 80-те години кариерата на Долтън в британската телевизия достига пик с телевизионния сериал „Джейн Еър” (1983, BBC), а през 1987 година актьорът се снима в донеслата му световна известност роля на Джеймс Бонд в „Живи светлини” (`The Living Daylights`), като придава на легендарния образ нови черти.

Между впрочем той получава предложения за тази роля и по-рано, но той отказва, решил, че първо е твърде млад за нея и второ – не му се искало да я играе веднага след Шон Конъри (към когото се отнасял едва ли не със свещен трепет). Долтън приема второто предложение, и тъй като другият избор на продуцентите - Пиърс Броснан – имал договори с телевизията и Долтън става Джеймс Бонд номер четири.

През 90-те, в телевизионния филм „Скарлет”, свободно продължение на „Отнесени от вихъра”, Тимъти Долтън блестящо изиграва Рет Бътлър - ролята, с която се прослави Кларк Гейбъл. От останалите му филми през последното десетилетие на века по-известни са европейският проект „The King’s Mistress” (1990), комедията „The Rocketeer”, детективският филм „Козметичката и Звяра” (1997).

През 1994 Тимъти официално казва "Сбогом на оръжията", и предава ролята на храбрия агент 007 на Пиърс Броснан. Забавното е, че ситуацията отпреди няколко години се повтаря точно в огледалния си вариант - Долтън е зает с телевизията и взимат Броснан. "Независимо, че продуцентите винаги са ми давали да разбера, че разчитат на моето участие и в следващите филми за Бонд, аз взех това трудно решение. Като актьор, мисля, че дойде времето да оставя този забележителен образ зад себе си и да приема предизвикателствата на нови роли" (из официалния прес-релиз, април 1994)

През 1999 излизат два филма с участието на Тимъти: „Клеопатра” (където той е в ролята на Цезар) и мафиотският "Made Men"..През 1999, в Торонто, Тимъти се снима и в ролята на свещеника във филма „Possessed”, разказващ за реалните събития, случили се през 1949 и залегнали в основата на известният "Заклинателят". Премиерата е на 22 октомври 2000 г. по канала "Showtime".

Сред последните филми с Долтън са уестърните „Американски бандити” (в ролята на Алън Пинкертон, основателят на известната детективска агенция комедията „Шантави рисунки: Отново в действие” През 2003-2004 Тим отново се върна лондонската сцена в мистико-психологическата драма „His Dark Materials”. А през 2004 излезе трисерийния филм на Би Би Си, ”Дюнкерк”, посветен на събитията от Втората световна война – евакуацията на английския ескпедиционен корпус при едноименното европейско пристанище. Последният нашумял проект с Тимъти Долтън бе телевизионният „Херкулес” на "Hallmark Entertainment". Премиерата в САЩ бе миналото лято.

Що се отнася до личният му живот, Тимъти Долтън има два дома: в Лос Анджелис и в Лондон. Този в Лондон е съвсем скромен, актьорът също така не кара Астон Мартин, а Тойота МР2 и не пие мартини. На 7 август 1997 украинката Оксана Чернуха от Саранск (с която живеят заедно, без да са оформили официално отношенията си) му роди син Александър.

„Обичам да се захващам с материал, който изглежда невъзможен. Така въображението ми трябва да полага крайни усилия. Никога не мога да кажа, че някоя от ролите ми, не ми е донесла удовлетворение. Даже неуспехите ми - и те са моята кръв и моята пот, моето старание, моята любов – част от мен, от която не мога да се отрека”.
Тимъти Долтън пред „Ню Йорк Таймс”

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.