Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Стефан Данаилов

Дата на раждане - 09.12.1942
Място на раждане - София, България

Най-популярният български актьор Стефан Ламбов Данаилов е роден на 9 декември 1942 г. в София. Мечтае да стане моряк в гражданския флот, защото морето винаги го е привличало, макар че няма "морска" кръв. Майка му е от Ловеч, а баща му от Родопите, с. Райково.

Актьорската си кариера започва още в ученическите години, когато се снима във филма "Следите остават" (1956 г.). Все пак, тогава изобщо не му е минавало през ум да става артист. Докато е в казармата смята да кандидатства история. Баща му предлага да запише и право, защото се държи един и същ изпит. Но актьорът Иван Кондов, който тогава е съпруг на сестра му, го съветва да следва във ВИТИЗ "Кр. Сарафов".

През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1966 г. и започва работа в Пловдивския театър "Н.О.Масалитинов".

Първите му роли в киното са във филмите "Понеделник сутрин", "Морето" (1967 г.) и "С дъх на бадеми" (1967). Популярността идва още след участието в ролята на Иван Загубански от блгар-съветския филм "Първият куриер" (1968), но избухва с невиждана сила, когато на телевизионния екран се появяват сериите от филма "На всеки километър" (август 1969 г.). С ролята на майор Деянов го запомня масовата аудитория в България. В периода между първите и вторите серии (1971) се снима в "Князът" и "Черните ангели".

За малко напуска театъра и се отдава изцяло на киното. Но през 1973 г. се връща отново, за да се присъедини към трупата на Театъра на Българската армия, а от 1979 г. постъпва в Народния театър "Иван Вазов", където е и до днес.

През тези години продължава да се снима много в киното и телевизията. От 1988 г. е преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ , където е доцент от 1996 г. и професор от 1999 г.

След майор Деянов, младият актьор изпълнява много други запомнящи се роли. Познавайки измамната преходност на бързите успехи, като че ли сам търси компенсация в изпълнението на "по-различни персонажи", изискващи истинско актьорско превъплъщение. Един от най-добрите си екранни образи създава във филма на Никола Корабов "Иван Кондарев" (1973).

След 10 ноември 1989 г. му се налага отново да се доказва и на сцената, и в киното. Злобата и неразбирането за малко не го принуждават да си подаде оставката от театъра. Премиерата на "Лоренцачо", която има шумен успех, благодарение и на неговия актьорски талант, му вдъхва увереност. А ролята в италианския сериал "Октопод" (1984), където играе редом с Микеле Плачидо, го прави популярен и в чужбина. За него Плачидо винаги говори с възхищение, че е велик актьор. От 1994 е съосновател и вицепрезидент на фондация "Авансцена", от 1996 е президент на националния комитет на Международния институт за средиземноморски театър.

Макар и депутат, Стефан Данаилов продължава да бъде обичан. Досега името му не се свързва с нито един гаф или далавера. "Не съм сбъркал в най-важното - професията и семейството", казва той.

През ноември 2002 г. получи наградата "Паисий Хилендарски", а тези дни (декември 2002 г.) бе предложен и за орден "Стара планина" за заслуги към културата и изкуството на България.

Филмография

Актьор: Завръщане Правила Инкогнита Стъклената река Свети Георги убива змея Чифликът на чучулигите Испанска муха След края на света Испанска муха Искам Америка Карнавалът Небе за всички Поема Три Марии и Иван Маневри на петия етаж Борис I Равновесие Кристали 24 часа дъжд Търновската царица Дами канят Кръвта остава От нищо нещо Мигове в кибритена кутийка Войната на таралежите Юлия Вревска Топло Година от понеделници Вината Допълнение към Закона за защита на държавата Началото на деня Сватбите на Йоан Асен Този истински мъж Войникът от Обоза Къщи без огради Иван Кондарев Нона Обич Няма нищо по-хубаво от лошото време Черните ангели Князът Първият куриер С дъх на бадеми Морето Мълчаливите пътеки Понеделник сутрин Инспекторът и нощта Следите остават Озвучен на български от: Играта на играчките 3 3D

Новини

Напусна ни Стефан Данаилов Стефан Данаилов на 75 Какво може да огорчи Стефан Данаилов? Най-популярният български актьор навърши 60 години Награди за актьорски изпълнения в киното
Copyright © 2024 Dir.bg.