Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Дейвид Стратеърн / David Russell Strathairn

Дата на раждане - 26.01.1949
Място на раждане - Сан Франсиско, Калифорния, САЩ

Роден в семейството на медицинска сестра и лекар, Дейвид има брат и сестра, а в произхода му се откриват английски, шотландски, ирландски, португалски, хавайски и дори 1/16 китайски корени. Завършва колежа Williams College в Уилямстаун, Масачузетс, където проявява голям интерес към театъра и се сприятелява със сценариста Джон Сейлс, след което отива във Флорида и постъпва в колежа за клоуни Ringling Brothers, работи като такъв в продължение на 6 месеца в пътуващ цирк.

Премествайки се в Ню Йорк, няколко години пътува из Америка на автостоп през лятото, за да играе в различни театри. При едно от пътуванията си се среща отново с Джон Сейлс, което води до роля в режисьорския дебют на Сейлс - драмата "Завръщането на Сикокус 7" (1979 г.), заснет само с 60 000 долара, но донесъл 2 милиона и 5 награди от критиците. За Стратеърн следват многобройни поддържащи роли, които стават все по-значими, например "Поверително от Ел Ей" (1997). Може би най-забележителната му роля от 90-те години е главната мъжка роля в "Лимбо", плод на съвместната работа с Джон Сейлс в поредица от ленти и донесъл номинация за Златна палма за режисьора на кинофестивала в Кан същата година, а така също номинация за наградите "Независим дух" в началото на 2000 г. за Дейвид Стратеърн.

През 2006 г.е номиниран за Оскар, както и номинация от Английската академия (BAFTA), за главна роля в "Лека нощ и късмет" (2005).

Той работи интензивно и в телевизия, включително като глас зад кадър в много предавания на PBS. През 2010 г. взима награда "Еми" за сериала "Temple Grandin", както и номинация за "Златен глобус" (2011) за същата поредица, получава номинация за "Еми" (2012 г.) за биографичния сериал "Хемингуей и Гелхорн".

От 1980 г. е женен за продукционния асистент Логан Гудман, имат две деца, живеят в Ню Йорк.
Copyright © 2024 Dir.bg.