Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Айвън Райтман / Ivan Reitman

Дата на раждане - 27.10.1946
Място на раждане - Комарно, Словакия

Райтман (с прякор "Иванко") е роден в бивша Чехословакия в еврейско семейство. Заедно със семейството си бяга в Канада, когато е на четири години. Учи в университета “McMaster” в Канада, където продуцира и режисира няколко телевизионни късометражни филма.

Следва работа над телевизионно предаване на живо с Дан Акройд като водещ. Шоуто "Spellbound", което Райтман продуцира за сцената, се превръща в бродуейския хит "The Magic Show" с водещ Дъг Хенинг. Райтман продължава да прави постановки и извън Бродуей, но се връща там, като продуцира и режисира мюзикъла "Merlin", който му донася номинация за наградата “Тони” за режисура.

Сред филмите, на които е режисьор, са "Meatballs" (1979) и "Нашивки", лансирали актьора Бил Мъри; двата филма "Ловци на духове" с Бил Мъри, Дан Акройд и Харолд Реймис; както и "Дейв" с Кевин Клайн и Сигорни Уивър в главните роли.

С "Близнаци" Райтман създава напълно нов комедиен герой за екшън звездата Арнолд Шварценегер. Личната и професионалната им връзка продължава с филмите "Ченге в детската градина" и "Джуниър".

Живее в Санта Барбара, Калифорния, от 1976 г. е женен за актрисата и режисьор от френски произход Женевиев Робер, имат 3 деца (Каролин, Катрин и Джейсън), които често играят във филмите на баща си.

Филмография

Режисьор: Просто секс Моята супер бивша ЕВОЛЮЦИЯ Шест дни, седем нощи НИЕ СМЕ БАЩА ТИ Джуниър Дейв Ченге в детската градина Близнаци Орли на правосъдието Ловци на духове Продуцент: Ловци на духове: Задгробен живот Пич, къде е баща ти? Спасители на плажа Ловци на духове Хичкок Просто секс ЕВОЛЮЦИЯ Шест дни, седем нощи НИЕ СМЕ БАЩА ТИ КОСМИЧЕСКИ ЗАБИВКИ Джуниър Дейв Спри или мама ще стреля Ченге в детската градина Орли на правосъдието Ловци на духове

Новини

Пол Ръд в „Лoвци на духове 2020“ ТВ звезди в новия „Ловци на духове“ 2020 г. Арнолд Шварценегер нетърпелив за продължението на „Близнаци“ След „Терминатор 6”, за Шварценегер следва „Тризнаци” Шварценегер в римейкове на култови филми Пълнометражна адаптация на сериала "Спасители на плажа" - снимките започнаха Сони и продуцентът Айвън Райтман планират анимационен „Ловци на духове” Зак Ефрон влиза в ”Спасители на плажа” Какво ще видим във втората част на комедията “Близнаци”? Комедията "Близнаци" ще се сдобие с продължение Айвън Райтман режисира едни от най-успешните американски кинокомедии
Copyright © 2024 Dir.bg.