Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Майкъл Пейлин / Michael Palin

Дата на раждане - 05.05.1943
Място на раждане - Шефилд, Йоркшър, Великобритания

Майкъл Едуард Пейлин, роден на 5 май, 1943 в Шефилд, е английски комик, актьор и телевизионен водещ, най-известен като член на комедийната група Монти Пайтън, както и с документалните си географски филми от цял свят. Тери Гилиъм: "Майк и досега е най-добрият приятел на всеки от нас. В него има някакъв цимент, който ни крепеше всички заедно. Той беше този, който – без значение колко се мразехме един друг във всеки даден момент - всички винаги сме харесвали."

Пейлин прави сценичния си дебют през 1948 на 5-годишна възраст, в ролята на Марта Крачит в "Коледни камбанки" и предизвиква смях още с появата си като пада от сцената! Но по принцип няма намерение да става актьор, учи история в Оксфорд и има планове да работи в рекламата. Сценичните му изяви и заниманията с писане започват, докато учи в Оксфорд, и когато състудента му Тери Джоунс го забелязва, това е началото на едно легендарно партньорство. Със диплома по съвременна история, през 1965 Пейлин пристига в Лондон, за да си търси работа като сценарист. Първата му работа в телевизията е водещ на Now!, тийнейджърско предаване за попмузика. В свободното си време продължава да пише с Тери Джоунс, който работи за Би Би Си. Като екип двамата пишат сценариите за The Ken Dodd Show, The Billy Cotton Bandshow и други програми на Би Би Си.

Пейлин и Джоунс за първи път работят с другите „питони” - Греъм Чапман, Джон Клийс и Ерик Айдъл, през 1966 - заедно пишат The Frost Report. Пейлин се появява и в шоуто на Клийс “How to Irritate People”. Заедно с Тери Джоунс и Ерик Айдъл имат голям успех с детския сериал “Do Not Adjust Your Set” (1968-69), а през 1969 с Джоунс написват и The Complete and Utter History of Britain. През същата година, Пейлин, Джоунс – заедно с Клийс, Чапман, Айдъл и Гилиъм създават Монти Пайтън.

В Монти Пайтън Пейлин е известен като "Приятния", етикет, който и след това винаги е му е стоял уместно. С приветливо лице и дружелюбно поведение, Пейлин често играе мил, непретенциозен човечец (като например заекващия любител на животните Кен в „Риба, наречена Уанда”). Но е еднакво добър и като далеч по-скандални герои (дървосекача-травестит, или – в друг скеч на Пайтън – съдията, който под робата си носи секси дамски бельо). След края на ТВ поредицата “Летящият цирк на Монти Пайтън,” Пейлин продължава да работи с групата във филми, записи, книги, сценични шоута, сериите Secret Policeman's Balls и благотворителни концерти за Амнести Интернешънъл. Пейлин и бил и водещ на 4 епизода от Saturday Night Live на NBC между 1978 и 1984. Творческото партньорство между Пейлин и Джоунс е по-благовъзпитано и визуално от базирания предимно на остри диалози хумор на Клийс, Чапман и Айдъл. Те представят глуповатата, нонсенс страна на Пайтън със скечове като "Spam", докато скечовете на Клийс/Чапман са малко по-логични – и обикновено смисълът им е в някаква странна история. Главната сила на Джоунс и Пейлин като сценаристи е в създаването на атмосфера и във филмовите епизоди от “Летящият цирк на Монти Пайтън”.

През 1976 Би Би Си започва да излъчва най-запомнящото се постижение на Пейлин, Ripping Yarns. Замислен, написан и изигран заедно с Джоунс, Ripping Yarns се състои от две части, първата в шест епизода, втората в три. Всеки епизод с има собствена история и те не са сюжетно свързани; историите са вдъхновени от виктроианските приключенски истории за момчета, популярни в самото начало на миналия век. Класическата поредица, съчетаваща драма с комедия е заснета изцяло на филмова лента и предстои да бъде издадена на DVD.

Пейлин играе и във филма на Тери Гилиам „Джабъруоки”, съсценарист и актьор е и в „Бандити във времето”. След това пише, продуцира и играе главната рола в „Мисионерът”, история за църковен служител, който се грижи (по всички възможни начини) за „паднали жени”. В този филм, режисиран от Ричард Лонкрейн играе и Маги Смит. Следва роля в комедията на Алан Бенет „A Private Function”. В „Бразилия” Тери Гилиъм Пейлин не е „приятен”, а особено зъл инквизитор. И във вероятно най-успешната си и популярна пост-питонска роля, Пейлин е заекващия, обичащ животните, крадец на диаманти Кен Пайл от комедията „Риба, наречена Уанда”. Филмът, в който участват още Джон Клийс, Кевин Клайн и Джейми Лий Къртис, има голям успех. В края на 90-те, същите актьори се събират отново за продължението „Свирепи създания”. През 1991, Пейлин играе директор на училище за деца с увреждания в драмата от 7 части на Алън Блиъдейл „GBH” – тежка, сериозна драматична роля. Също през 1991, Пейлин пише и играе в най-личния си филм до момента, „American Frieds”, режисиран от Тристрам Пауъл, в който участват още Трини Алварадо и Кони Бут („Хотел Фолти Тоуърс”). В основата на филма са спомените на Пали за прадядо му, преподавател в Оксфорд, който се влюбва в млада американка, но за да бъде с нея, трябва да се откакаже от шанса за кариера в Оксфорд – любовна история на фона на жестоките ограничения на епохата.

В края на 80-те Пейлин започва нова кариера и бързо се превръща в един от най-обичаните телевизионни водещи на географски предавания. Пътуванията са голямата любов на Пейлин и той се оказва чудесен спътник за ТВ зрителите, забавен и интересен във всяка посока и при всички обстоятелства. През 1989 в „Около света за 80 дни”, шестчасов документален филм, Пейлин се опитва да пресъздаде измисленото пътешествие на Финеас Фог, като повтаря маршрута му, използвайки единствено транспорта, който е бил на разположение на Фог в неговото време. Следван от 5-членен екип на Би Би Си, Пейлин пътува с влакове, въздушни балони, кучешки впряг и баржа през гръцките острови, Африка, Индия, Азия, Америка и обратно към Англия. Пейлин прави подобен 8-часов сериал „От полюс до полюс” през 1993. Този път Пейлин и екипът на Би Би Си пътуват от Северния до Южния полюс през Финландия, Русия, и Африка. През 1994 първата театрална пиеса на Пейлин, „The Weekend”, е поставена на Уест Енд и получава смесени отзиви. По-успешен е романът му „Hemingway's Chair”. Неговият интерес към творчеството и живота на Хемингуей продължава и в географския му сериал, „Пътешествията на Хемингуей”.

Пейлин продължава да е щастливо женен за Хелън Гибинс, с която се срещат още като 16-годишни и живее в къщата, в която е живял и преди 30 години (въпреки че вече е купил и съседните 2) Имат двама сина и дъщеря.

Нет Фокус

Филмография

Актьор: Смъртта на Сталин Монти Пайтън Live (предимно) Свирепи създания Риба, наречена Уанда Бразилия Смисълът на живота според Монти Пайтън Монти Пайтън Live в Холивуд Боул Бандити на времето Животът на Брайън Джабъруоки Монти Пайтън и свещеният граал Летящият цирк на Монти Пайтън Сценарист: Монти Пайтън Live (предимно) Смисълът на живота според Монти Пайтън Монти Пайтън Live в Холивуд Боул Бандити на времето Животът на Брайън Монти Пайтън и свещеният граал Летящият цирк на Монти Пайтън Озвучен от: Абсолютно всичко Тайните служби на Дядо Коледа

Новини

Русия забрани "Смъртта на Сталин" Бушеми играе Хрушчов - трейлър на "Смъртта на Сталин" "Дисни" подхваща Дон Кихот след провала на Тери Гилиъм „Монти Пайтън и Свещеният Граал” по кината по случай 40 години от създаването Тери Джоунс и Монти Пайтън: 20 години по-късно (почти)
Copyright © 2024 Dir.bg.