Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Тери Гилиъм / Terry Gilliam

Дата на раждане - 22.11.1940
Място на раждане - Минеаполис, Минесота, САЩ

Филмите на Тери Гилиъм, бивш участник в знаменитата комедийна група "Монти Пайтън", почти винаги са смешни, абсурдни и пълни с фантазия. Във всяка творба на този режисьор и сценарист визуалните и сюжетни находки стигат за няколко филма - и всяка от тях оставя незабравими впечатления в зрителите.

Гилиъм се ражда в сърцето на Америка, в столицата на „царевичния пояс” Минеаполис – в града, за който се говори, че е най-скучното място на света. В семейството са три деца, а Тери е най-големият, което означава по-малко права и повече отговорности. Като дете той много обича да рисува героите от любимите си филми – „Багдатският крадец”, „20 хиляди левги под водата”, „Островът на съкровищата”. Гилиъм завършва училище и постъпва в Западния колеж в Лос Анджелис, откъдето се дипломира като политолог.

В средата на 60-те е поканен да работи като художник и автор в популярното младежко списание „Help!”, в Ню Йорк, където остава три години с мечтата да повтори кариерата на Федерико Фелини. Там се запознава с британския журналист Джон Клийс – среща, която впоследствие ще се окаже съдбоносна и за двамата. След военна служба в Националната гвардия, Гилиъм заминава за Европа.

В Лондон, със съдействието на Клийс, Гилиъм започва работа като сценарист и художник в телевизионно шоу, където се запознава с Ерик Айдъл, Майк Пейлин, Греъм Чапман и Тери Джоунс и през октомври 1969 на екраните появява „Летящият цирк на Монти Пайтън” – шоу, което превръща младите мъже в най-популярните комици на Великобритания. Изобилието от черен хумор и безжалостни пародии на общоприетите ценности стават своеобразна визитна картичка на шоуто.

През 1975 година на големите екрани излиза дебютният режисьорски филм на Гилиъм „Монти Пайтън и Свещеният Граал”, разказващ за рицарите на крал Артур, отправили се в търсене на Граала. Докато съвременен учен-историк разказва пред камерата за рицарите на кръглата маса (сподвижници на крал Артур) и за това как се отнасят помежду си измислицата и реалността в легендите за техните походи, един от въпросните рицари влиза в кадър и съсича учения... Разкошен епизод, който може да служи като ключ към възприеманета на цялото творчество на „Монти Пайтън”, изпреварило с много пародийната стилистика на Мел Брукс и братята Зукър.

През 1977 година Гилиъм екранизира „Джабероуки” на Луис Карол – филм, изпълнен с гегове и псевдостилизация, като продължава да работи в координатите, зададени от телевизионния проект, като при това се опитва да внесе и нещо свое. Следва „Бандити във времето” – приказна история за веселите, опасни и удивителни пътешествия във времето и пространството. Филмът е по-скоро знак на почит към любимите филми от детството, отколкото опит за отдалечаване от пародийната естетика и позициониране като самостоятелен режисьор. „Бандити във времето" има голям успех сред зрителите от всички възрасти както в Америка, така и в Европа. Това дава възможност на Гилиъм да се заеме с високобюджетната постановка на „Бразилия" – една от най-добрите антиутопии в историята на киното (сценарият е написан в съавторство с изтъкнатия драматург Том Стопард). Това става през 1985 г., когато зрителите виждат „Бразилия” – един от най-важните филми на 80-те години. Режисьорът рисува трагикомична картина на тоталитарното бъдеще – нещо средзно между „1984” и „Портокал с часовников механизъм”. Главният герой е скромен служител, който случайно се оказва въвлечен в заговор с цел свалянето на бюлократичния режим. „Бразилия” е опус, издържан в гротесков, почти кафкиански стил, с с незабравими образи, удивително богата визия и остроумни драматургични ходове.

Силно недооценената версия на приключенията на барон Мюнхаузен, въпреки новаторската интрепретация на класическото произведение на Распе и многото звезди (Оливър Рийд, Джонатан Прайс, Робин Уилямс, Стинг, Ума Търман), не постига очаквания успех. Но след нея идва триумфалното представяне на „Кралят на рибарите" (1991), в който митологията се смесва с всекидневието, драмата с фарса и филмът е приет с възторг и от критиката, и от зрителите. Въодушевеният от успеха Гилиъм започва работа по проект за полицай, попаднал в причудливия свят на детските фантазии, но студиото "Парамаунт" спира работата заради финансови неуредици.

Минават близо пет години, преди Гилиъм да се се завърне с още една (след „Бразилия”) антиутопия – „12 маймуни” (1995) – за свят, разрушен от смъртоносен вирус. Филмът става касов хит, Брад Пит получава номинация за „Оскар” за второстепенна роля, Брус Уилис печели нови почитатели, а шефовете на Universal забравят старите обиди и дават на Гилиъм пълен карт бланш в избора на актьори и сценарий за следващата му лента.

Следващият му филм е екранизация на една от най-скандалните книги през 70-те, библията на гонзо-журналистики (според която репортерът създава събитията, а не обратното), романа на Хънтър С. Томпсън „Страх и омраза в Лас Вегас”. „Този филм – разказва Гилиъм, – отдавна ме следваше по петите. Сценарият се появи преди десет години и тогава си помислих: „Би било интересно да започна 90-те с този филм”, но по това време бях зает с други неща и проекта си остана на хартия. Романът на Хънтър прилича на репортаж на военен кореспондент от предната линия, където има не просто бомбардировка, а самобомбардировка: той сякаш зарежда в себе си наркотиците като снаряди, а полето на битката е собствения му мозък. Романът вече се доказа. Сега беше наш ред.” Премиерата на филма, от който са се отказали Скорсезе и Никълсън, се състоя на 16 май 1998 на фестивала в Кан. Рецензентите със злорадство изразяваха безпокойство за по-нататъшната кариера на режисьора след такъв филм. Гилиъм искал филма да бъде максимално некоректен и напълно успял. Може дълго да се спори дали не става дума за скрита пропаганда на наркотиците, за каквато неведнъж са упреквали филма, но не може да бъде подмината с равнодушие потресаващата актьорска работа на Джони Деп и Бенисио Дел Торо, както и неукротимата фантазия на режисьора, помогнала му да екранизира един от най-неудобните литературни паметници на XX век.

След дълго 7-годишно прекъсване, през 2005 година режисьорът представя новия си филм „Братя Грим” с участието на Мат Деймън и Хийт Леджър. Филмът оставя противоречиви впечатления, и зрителите се разделят на два лагера. Едните с възхищение откриват фирмените режисьорски прийоми, а вторите се възмущават на явно не-гилиъмовските монтажни решения и холивудския хепиенд. Но причината не е в Гилиъм. Както стана ясно, продуцентите на филма - небезизвестните братя Уайнстийн - отхвърлили режисьорската версия и се намесили решително в процеса на окончателния мотнтаж, което не се отразило добре на резултата. Цялата работа завършила с грандиозен скандал, а на нас зрителите ни остава да се надяваме, че все някога ще можем да видим и оригиналната режисьорска версия на „Братя Грим”.

Тери Гилиъм работи бавно и трудно. Преди няколко години почитателите му с нетърпение очакваха появата на „Човекът, който уби Дон Кихот”, но уви, и този проект не успя да се осъществи. Причините за неуспеха му са изложени в документалния филм "Изгубен в Ла Манча" (2002).

След завършването на работата над „Братя Грим”, Гилиъм започва снимките на независимия „Земя на приливите” (2005), според гледалите го - мрачен и депресивен филм, който вероятно по тази причина има известни проблеми с намиране на разпространител и затова още не сме го гледали.

Тери Гилиъм има брак от 1973 г. насам с британската гримьорка и дизайнер на костюми Маги Уестън, от която има 3 деца. Гилиъм има двойно гражданство - американско и английски.

Филмография

Режисьор: Човекът, който уби Дон Кихот Теорема нула Сделката на доктор Парнасъс Братя Грим Земя на приливите Страх и омраза в Лас Вегас Дванайсет маймуни Кралят на рибарите Приключенията на барон Мюнхаузен Бразилия Смисълът на живота според Монти Пайтън Бандити на времето Джабъруоки Монти Пайтън и свещеният граал Актьор: Пътят на Юпитер Монти Пайтън Live (предимно) Приключенията на барон Мюнхаузен Бразилия Ние, шпионите Смисълът на живота според Монти Пайтън Животът на Брайън Джабъруоки Монти Пайтън и свещеният граал Летящият цирк на Монти Пайтън Сценарист: Човекът, който уби Дон Кихот Монти Пайтън Live (предимно) Сделката на доктор Парнасъс Земя на приливите Страх и омраза в Лас Вегас Приключенията на барон Мюнхаузен Бразилия Смисълът на живота според Монти Пайтън Бандити на времето Животът на Брайън Джабъруоки Монти Пайтън и свещеният граал Летящият цирк на Монти Пайтън Продуцент: Сделката на доктор Парнасъс Бандити на времето Озвучен от: Абсолютно всичко

Новини

Наградите на София Филм Фест 2021 46 филма на CineLibri 2018 Почетен „Кристален глобус“ за Тим Робинс Кан подкрепя Тери Гилиъм, "Дон Кихот" е закриващ филм Първи трейлър на "Човекът, който уби Дон Кихот" Пореден режисьор - срещу супергеройските филми „Дон Кихот“ на Тери Гилиъм ще излезе догодина Свалиха обвинения срещу Тери Гилиъм за "разрушаване" на манастир "Дисни" подхваща Дон Кихот след провала на Тери Гилиъм Зелена светлина за Тери Гилиъм и неговия "Дон Кихот" "Жалейка" и "Каръци" с награди от 20-ия София Филм Фест Карти за „София Филм Фест за учащи”, набира се Младежко жури Стефан Китанов даде пресконференция за юбилейния 20-ти СФФ „Монти Пайтън и Свещеният Граал” по кината по случай 40 години от създаването Тери Джоунс и Монти Пайтън: 20 години по-късно (почти) Тери Гилиъм се завръща към дълго отлагания проект „Човекът, който уби Дон Кихот” Тери Гилиъм ни омагьосва със “Сделката на доктор Парнасъс“ Гилиъм поднови снимките на “Човекът, който уби Дон Кихот” Нов проект за Тери Гилиъм 11-и София филм фест Тери Гилиъм с премиера на 11-ия София Филм Фест
Copyright © 2024 Dir.bg.