Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Елизабет Хърли / Elizabeth Hurley

Дата на раждане - 10.06.1965
Място на раждане - Бейсингсток, Великобритания

Британска актриса, модел и продуцент, родена в семейството на баща -протестант, чиновник и майка-католичка, учителка. Има сестра и брат. От малка мечтае да стане балерина и на 12-годишна възраст постъпва в школа-интернат по класически балет. На 16 години се увлича силно по пънка. Независимо от образа, който си създава - розова грива от коси и халка в носа - Лиз започва да се радва на голяма популярност сред момчетата. Тя успява да получи научна степен в колежа към Лондонската централна студия по танц и театър. Нейното обучение там прераства в практически занимания с театър и не след дълго Елизабет Хърли дебютира на киноекрана във филма на Брус Биърсфорд "Aria" (1987). Тази роля е последвана веднага от друга в "Remando al viento" (1987). По време на снимките на тази продукция се запознава с младия актьор Хю Грант, който се превръща в един от най-верните й приятели.

Хърли дебютира в Холивуд с филма "Пътник №57", но въпреки доста големия касов успех на екшъна нейното изпълнение не впечатлява продуцентите и режисьорите и не е последвано от интересни предложения. Лиз се разочарова и се завръща в родната Англия. Известността на младата красавица нараства - тя е модел на "Este Lauder". Скоро Лиз Хърли заедно с Хю Грант създава кинокомпанията "Simian Films". Първата продукция е "Крайни мерки" (1996) с Хю Грант, Джин Хекман и Сара Джесика Паркър.

Впоследствие Хърли се заема с множество комерсиални проекти, от които най-успешен се оказва "Остин Пауърс" (1997). За участието си в този иначе доста глуповат филм Елизабет получава $3 млн хонорар. Въпреки своите бизнесзанимания, Хърли продължава да се снима, включително и в главната роля в американския екшън "Опасна земя" (1997). Последва кратко отсъствие от големия екран, но скоро отново се появява в заглавия като "Permanent Midnight" (1998), "Моят любим марсианец", "Ед телевизията", "Остин Пауърс 2".

"Simian Films" продуцира "Мики синьото око" (1999) с Хю Грант в главната роля. А филмът с Лиз Хърли в компанията на Брендън Фрейзър "Bedazzled" ("Шеметна сделка", 2000) носи доста големи касови приходи. В него Лиз се превъплъщава в самия дявол.

Сред последните филми с нейно участие са романтичните комедии "Женкарят" ("Bad Boy" 2002) и "Призовка за Сара" ("Serving Sara" 2002).

През април 2002 г. се ражда и нейният син. В жълтата преса се развихрят бурни полемики по въпроса - кой всъщност е бащата на детето. По-късно има 4-годишен брак (2007 - 2011 г.) с индийския текстилен бизнесмен Арун Наяр. Разводът идва заради увлечението на Хърли по австралийския крикет спортист Шейн Уорн.
За нейната екстравагантност и предвзетост говори следната реплика, в която има и голяма доза английски хумор: "Бих се самоубила, ако бях дебела като Мерилин Монро".
Copyright © 2024 Dir.bg.