Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Матиас Схунартс / Matthias Schoenaerts

Дата на раждане - 08.12.1977
Място на раждане - Антверпен, Белгия

Роден е от връзката между модната дизайнерка Доминик Вихе и фламандския актьор Шулиен Схунартс. Двамата нямат брак, Матиас израства между Антверпен при майка си и Брюксел при баба си. Влиянието на баща му, популярен в киното и театъра, е много голямо и младежът прави филмовия си дебют още на 15 години в биографична драма заедно с баща си - белгийската лента "Daens" (1992) е номинирана за Оскар за най-добър чуждоезичен филм. Матиас постъпва във филмово училище, но е изключен на втората година заради отсъствия. Влиза в Академията за драматични изкуства в родния си град и играе професионално в малки роли в телевизия и кино. Когато завършва през 2003 г., вече си е изработил име на бъдеща европейска звезда.

Същата година играе в "Както духа вятърът" на Том Барман, а през 2006 г. го виждаме в "Черната книга" на Пол Верховен, последван от главна роля в белгийски филм. Става звезда в родината си с криминалната мистерия "Любовна квартира" ("Loft", 2008 г.) - трилърът се превръща в най-касовото фламандско заглавие за всички времена. През следващите години играе в хорър филми, драми и техно-трилъри, за да участва през 2012 г. в "Твърдоглавецът" ("Bullhead") - отново белгийска лента с номинация за Оскар. През 2012 г. получава главната роля в "Ръжда и кости" - романтична драма, в която партнира с Марион Котияр и играе ролята на бивш боксьор. Освен 10-минутни овации на кинофестивала в Кан, ролята му носи награда "Сезар" - първи белгиец с тази награда, а филмът се превръща в хит за критиката и за боксофиса във Франция.

След този успех, от 2013-2014 г. Схунартс започва кариера в Холивуд (където фамилията му се произнася по различни начини - Скунертс, Шьонертс и др.) и взима роли в американски и британски продукции, без да изоставя възможностите във френското и италианското кино.

В личния си живот има продължителна връзка (2009-2015) с юристката и модел Александра Схаутеден. Живее в Антверпен.
Copyright © 2024 Dir.bg.