Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Джеймс Кавийзъл / James Caviezel

Дата на раждане - 26.09.1968
Място на раждане - Маунт Върнън, Вашингтон, САЩ

Актьорът, популярен и като Джим Кавийзъл, е едно от петте деца в семейството на Джеймс (хиропрактик) и Маги (театрална актриса) Кавийзъл. Те са ревностно придържащо се към вярата си католическо семейство. Като младеж, Джим е описван като, "много емоционален". Докато расте, основните му интереси са спорт и религия. Момчето е атлетично, представя се много добре на баскетболното игрище и мечтае един ден да играе в NBA. Запознат от съвсем ранна възраст със значението и важността на християнството, Джим редовно ходи на църква със семейството си. През 1984 започва да учи в гимназията Маунт Върнън, но след две години се прехвърля в друго учебно заведение. На следващата пролет отново сменя училището – гимназията Бъриън Кенеди в Сиатъл, където играе в баскетболния отбор до дипломирането си през 1987.

След завършването на средното си образование, Джим се записва в „Bellevue Community College”, където отново играе активно в баскетболния отбор. Нараняване на крака през втората година слага край на кариерата му под коша и на мечтите му да играе в NBA. Скоро след това фокусира вниманието си към актьорската професия. През 1990 Джим се явява на кастинг за роля в независимия филм „My Own Private Idaho”. Получава малката роля на служител в чуждестранна авиокомпания, след като казва на кастинг агентите, че е скорошен имигрант от Италия.

На следващата година се премества в Лос Анджелис, където между многото прослушвания, на които се явява, работи като сервитьор. Получава малки роли в „Diggstown” (1992) и „Уаят Ърп” (1994) и по-големи в тв сериалите "The Wonder Years" (1988) и "Murder, She Wrote" (1984). Продължава да работи сравнително незабелязан и се снима предимно в малки роли – дори се замисля за отказване от актьорството, но това е преди 1998 г., когато получава признанието на критиците за играта си в ролята на идеалиста редник Уит в „Тънка червена линия” (1998).

На следващата година признанието е още по-голямо за ролите му в „Ride with the Devil” (1999/I) и „Пряко включване” (2000). През 2001 като мъжа, към когото Дженифър Лопес проявява любовен интерес в „Ангелски очи”, успява да се утвърди като разностранен актьор, способен да се справя успешно с главни роли. Допреди 2002 г. Джим не говори публично за силните си религиозни убеждения. Но по време на снимките на „Тежки престъпления” (2002) отказва да се снима в каквито и да били любовни сцени с екранната си съпруга Ашли Джъд, защото това е в конфликт със строгите му религиозни убеждения.

Приблизително по същото време Мел Гибсън го избира за главната роля в своя тогава предстоящ, а по-късно предизвикал много противоречия филм „Страстите Христови” (2004). Филмът се превърна в един от най-касовите в историята на киното и направи Джим известен по цял свят.

Извън киното, Джим живее със съпругата си Кели, с която се запознава през 1993 и са женени от 1996 година. Имат три деца.
Copyright © 2024 Dir.bg.