Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Лили Собиески / Leelee Sobieski

Дата на раждане - 10.06.1983
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

В един обикновен ден през 90-те, кафенето на училище Тревър било пълно с обичайната смесица от деца и учители, но в този иначе обикновен ден, кастинг режисьор с остро око за таланти се отбил в кафенето. Той щял да промени значително животът на едно от момичетата там. Лили Собиески дори още не била навлязла в тийнейджърска възраст, но като дете на артистични родители, вече имала много идеи с какво ще се занимава, когато порасне. Като при мнозина на нейната възраст, списъкът с възможни професии бил дълъг, но най-отгоре били тези на родителите й. Мечтата й била да пише като майка си Елизабет, или да стане художник като баща си Жан.

След като кастинг-режисьорът се свързал с нея в нюйоркското училище, на Лили й станало любопитно. "Помолиха ме да се срещнем в един офис", казва Лили. "Представих се ужасно. Изобщо не бях добра. Но това не беше важно. Помислих си: Е, това е доста странно, дойде ми съвсем неочаквано и аз май се провалих, но пък взе да ми става интересно.И реших, че ще продължа да опитвам. Ако видя че се получава, продължавам. Ако не – сменям посоката. Тръгнах на уроци по актьорско майсторство и взе да ми харесва все повече". Не след дълго Лили започнала да се снима в реклами и да гостува в ТВ шоута. Това, с което се заела от любопитство и за забавление, започнало да се превръща в творчески отдушник и да променя живота й.

Лили се ражда в Ню Йорк като Liliane Rudabet Gloria Elsveta Sobieski. От дългото й рождено име можете да се досетите, че родителите й са от френски и полски произход. "Лилиан е името на майката, а не на баща ми", казва Лили. "Беше прекалено сериозно за малко момиче. Затова ми викаха Лили. Елжбета идва от семейството на майка ми. Това е Елизабет на полски".

Лили расте в нюйоркския квартал Уест Сайд, прекарва и доста време във Франция при родителите на баща си. "Никога не сме били много богати", казва тя "но си позволявахме лукса да ходим в една скъпа сладкарница и да ядем там сладолед. И други такива дребни детски луксове". Освен сладоледа, родителите помагали на Лили и брат и Роб (роден 1989) да се научат да възприемат културата, която ги заобикаля.

От съвсем малка Лили обикаляла галериите и гледала пиесите на Шекспир. "Моите родители бяха моите най-добри приятели" казва Лили. "С тях се чувствах много защитена и знаех, че никой не може да ме нарани физически или емоционално".

Родът Собиески произхожда директно от полското кралско семейство. "Преди много поколения", казва Лили, "в Полша управлявал крал, който е мой пра-пра-пра-пра-пра чичо. Бейгълът бил създаден тогава. Един евреин-пекар го е измислил за него."

С нарастването на актьорските й способности Лили все по-често започнала да се появява по телевизията. Записала участия в "Огнената Грейс", "Reunion" и "A Horse For Danny". Дебютът й в киното се състоял през 1997, когато се появява в "Jungle 2 Jungle" на Disney с Тим Алън и Мартин Шорт. През 1998 г. завюва нови върхове в кариерата си с още два филма. Играе Чейн Уилис в независимата продукция на Мърчант-Айвъри "A Soldier's Daughter Never Cries". Филмът спечелва овациите на критиката и я прави популярна сред любителите на арт-киното. В пълен контраст с ограничения показ на "A Soldier's Daughter Never Cries", блокбъстърът "Смъртоносно влияние" прави Лили популярна и сред широката публика.

1999 се оказва знаменителна година за Лили. Тя получава номинации за наградите Еми и Златен глобус за главната роля в минисериалът на CBS "Жана Д’Арк". Играе с Дрю Баримор в "Целуни ме"; отказва ролята на най-популярното момиче, за да играе по-интересната „безинтересна” математичка. През 1999 очакваният с голямо нетърпение филм на Стенли Кубрик "Широко затворени очи". Лили си партнира с Том Круз. Дали е по-добре да обичаш някого и да го загубиш, отколкото въобще да си обичал? Лили Собиески и Крис Клайн се опитват да намерят отговора на този толкова стар въпрос в романтичната комедия "Тук на Земята." Крис Клайн е в ролята на богатото момче от частно училище, който се състезава с местното момче Джаспър (Джош Хартнет), просто защото и двамата младежи са се оказали за едно лято под един и същи покрив. Скоро се заформя любовен триъгълник с приятелката на Джаспър, Саманта (Лили Собиески) - следват открития, драми и надежди. Есента на 2001 определено е "Есента на Лили Собиески". Първо Columbia Pictures издава майсторски направения трилър "Стъклената къща", в който Лили играе с Даян Лейн и Стеран Скаарсгард. Месец след "Стъклената къща", през октомври Fox пуска на екран страховития екшън-трилър на Джон Дал "Убиец на пътя", с Пол Уокър и Стив Зан. През ноември Paramount Classics издава "My First Mister", режисиран от Кристин Лахти филм със Собиески в ролята на младо момиче, което се сприятелява със собственик на магазин в изпълнение на Албърт Брукс; и накрая – минисериала на Джон Авнет "Uprising". Година по-късно Лили се завръща на екрана с два европейски филма - "L'idole" и "Max". "В "L'idole" аз играя актриса... младо момиче от Австралия, което живее в Париж и работя като дубльорка в театър. Имам връзка с всеки от актьорите в пиесата. Актрисата която дублирам е омъжена за актьора в главната роля. Аз не я харесвам. Филмът е режисиран от Саманта Ланг - младата австралийка направила "The Well".

В "Max" Джон Кюсак играе Макс Ротман, току-що завърнал се от фронтовете на Първата световна война. Той е бил обещаващ художник, но кариета му свършила, защото е загубил ръката си във войната. Макс открива галерия, в която продава картини на творци като Макс Ернст и Пол Клее. Има красива жена, чудесни деца, богати родители и талантлива и страстна любовница (Лили Собиески). Тогава среща един друг ветеран от войната с амбиции да се осъществи като художник – Адолф Хитлер. В началото на 2002 бе обявено, че Катрин Деньов, Рупърт Евърет и Лили Собиески ще играят във френския минисериал "Les Liaisons Dangereuses" (Опасни връзки), базиран на класиката на дьо Лакло от 18-ти век. Към тях се присъединиха още Настася Кински и Даниел Дарио. Лили Собиески бе в ролята на Сесил Воланж, младо и невинно момиче, пионка, а по-късно съучастник в макиавелианските сексуални игри на по-възрастните, мадам Мертьой (Деньов) и Валмонт (Евърет).

През тази година излизат още два филма с Лили Собиески – минисериалът „Херкулес” и трилърът „Dark Places”. Младата синеока актриса е постигнала за кратки време повече отколкото други за целия си живот – и няма намерение да спира. Сред бъдещите й цели остават и първоначалните. Тя все още иска да рисува и да пише, но освен това иска да пише сценарии и да режисира филми. Тя казва: В не много далечно бъдеще ще имам две деца – момче и момиче. Ще съм режисирала 5 филма, ако не и повече. Ще съм направила няколко изложби. Ще пътувам много. Няма да се снимам толкова често, колкото сега – може би в по един филм годишно. И със сигурност ще създавам нещо; без значение точно какво.
Copyright © 2024 Dir.bg.