Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Карис ван Хаутен / Carice van Houten

Дата на раждане - 05.09.1976
Място на раждане - Лайдердорп, Холандия

Актриса и певица с шотландски корен по бащина линия, Карис е родена в "телевизионно" семейство. Има по-голяма сестра, също актриса и дизайнер. От малка проявява интерес към киното, а в гимназията - лицея Bonifatius - демонстрира и актьорския си талант през 90-те години, главна роля в пиесата "Тил Уленшпигел". Свири и на кларинет. През 1995 г. е приета едновременно в академиите по драма в Маастрихт и Амстердам, а като студентка в Kleinkunst Academie в Амстердам започва и телевизионната си кариера през 1997 г.

През 1999 и 2000 г. печели холандски театрални награди, обявена е за най-добра телевизионна актриса за тв филма "Suzy Q" (1999 г.). През 2001 г. участва в кинофилма "AmnesiA" на същия режисьор. През септември 2000 г. влиза в трупата на театър "Noord Nederlands Toneel", където пее и играе на сцената с огромен успех.

Международният пробив на ван Хаутен идва с военния трилър на Пол Верховен "Чeрната книга" (2006) за холандската съпротива през Втората световна война. Тя е номинирана за най-добра европейска актриса, обявена е за най-добра актриса в Холандия, получава номинации за награди от САЩ и Германия. На снимките се запознава и с приятеля си, германския актьор Себастиан Кох. Следва роля в американо-немската историческа драма "Операция Валкирия" (2008 г.) с Том Круз и особено ролята на пророчицата Мелисандра в тв сериала на HBO "Game of Thrones" (2011).

В личния си живот, от 2015 г. има връзка с австралийския актьор Гай Пиърс, двамата имат син и живеят в Лос Анджелес.
Copyright © 2024 Dir.bg.