Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Жана Моро / Jeanne Moreau

Дата на раждане - 23.01.1928
Място на раждане - Париж, Франция

Великата жена на френското кино

Името на Моро стана известно едновременно със зараждането на френската "нова вълна" в киното, когато нейният бивш съпруг, покойният днес кинорежисьор Луи Мал, я заснема в два свои емблематични филма - "Любовници" (1958) и "Асансьор за ешафота" (1958). Веднага след това Жана Моро се превръща в символ на независимото френско кино, каквото по онова време снимат с необикновен ентусиазъм младите и талантливи режисьори, като Клод Шаброл, Франсоа Трюфо, Жан-Люк Годар и др.

Образите, с които Жана Моро ще остане завинаги в историята на киното, са създадени през невероятните 1960 години - времето на т.нар. авторско кино. Тогава тя участва в някои наистина етапни творби на ХХ век, като "Жюл и Жим" на Трюфо, "Дневникът на една камериерка" на Луис Бунюел, "Валсиращите" на Бертран Блие.

"Великата жена на френското кино" - така я охарактеризира след един прием знаменитият ас на модата Пиер Карден, който после нетактично се хвали, че Жана му била любовница преди години.

Тази наистина невероятна жена излъчва неотразим чар, който кара дори приятелите на нейните синове и внуци да се влюбват в нея и до днес. И това при условие, че никога не си е правила пластични операции.

Именно на Жана Моро принадлежи легендарната фраза: "Възрастта не може да ни защити от любовта, но любовта, в голяма степен, ни защитава от възраста".
Copyright © 2024 Dir.bg.