Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Джим Бродбент / James Broadbent

Дата на раждане - 24.05.1949
Място на раждане - Линкълн, Линкълншър, Великобритания

Един от най-всестранно развитите английски актьорски таланти е роден в семейството на скулпторка и производител на мебели. Учи в пансиона Quaker в Рединг, преди да кандидатства в арт училище. Сърцето му е в актьорството и през 1972 г. завършва Лондонската академия за музика и драматични изкуства "LAMDA". Оттогава датира и професионалната му кариера в театъра, играейки в кралския Национален театър, в кралската Шекспирова компания и в създадената от него трупа от двама актьори, част от Брентския национален театър.

В допълнение към театралните си ангажименти, Бродбент работи и в телевизия, а дебютът му в кино е в хоръра "The Shout" ("Викът") от 1978 г. Снима няколко малки роли, докато сътрудничеството му с режисьора Майк Лий не го прави популярен и за международната кино аудитория с комедията "Life Is Sweet" ("Животът е сладък", 1990 г.) - с нея той печели датската награда "Бодил" пред 1992 г., както и номинация за щатските награди "Независим дух", второ място от Националното дружество на филмовите критици в САЩ и наградата "Златна харибда" от международния кинофестивал в Таормина, Италия.

През следващите години популярността му нараства през филмите "Вълшебният април" (1991) на Майк Нюъл и "Играчка-плачка" (1992) на Нийл Джордан.

Бродбент е номиниран за Оскар през 2002 г. за поддържаща роля в "Айрис" (2001), печели 2 Златни глобуса и една номинация ("Айрис" и телевизионните филми "The Gathering Storm" 2002 и "Longford" 2006), два пъти е номиниран за "Еми" за същите тв филми, 2 пъти е носител на наградата на Британската академия (BAFTA) - за "Мулен Руж" (2001) и за "Longford", както и 5 номинации от BAFTA, общо на 26 награди и 37 номинации.

Бродбент не е религиозен, от 1987 г. насам е женен за Анастейша Люис, няма деца.

Филмография

Актьор: Херцогът The Voyage of Doctor Dolittle Кралят на крадците Падингтън 2 Легендата за Тарзан Бриджит Джоунс: Бебе на хоризонта Дамата, която живее в своя ван Бруклин Голяма плячка Падингтън Уикенд по френски Облакът атлас Хари Потър и даровете на смъртта: Част 2 Младата Виктория Хари Потър и Нечистокръвният принц Мастилено сърце Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп Горещи палки Поверително от училището за изкуства Хрoниките на Нарния: Лъвът, Вещицата и Дрешникът Около света за 80 дни Бриджeт Джoунс: На ръба на разума Панаир на суетата Вера Дрейк Златната младеж Бандите на Ню Йорк Никълъс Никълби Дневникът на Бриджет Джоунс Айрис Мулен Руж Отмъстителите (1998) Куршуми над Бродуей Играчка плачка Вълшебният април Бразилия Бандити на времето Озвучен от: Етел и Ърнест Тайните служби на Дядо Коледа Свобода за Джими Омагьосаното кралство БРАДАТА НА КРАЛЯ

Новини

Първи трейлър на „Крал Лир“ с Антъни Хопкинс Още заглавия в селекцията на Берлинския фестивал, българска следа Анджела Лансбъри ще се снима в „Game of Thrones 7“? Чарлз и Камила посрещнаха 131 британски носители на Оскар Предвиждания за Оскар 2016
Copyright © 2024 Dir.bg.