Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Кира Седжуик / Kyra Minturn Sedgwick

Дата на раждане - 19.08.1965
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Родена е в семейството на Патриша Розенвалд, потомък на германски евреи и логопед, и Хенри Седжуик V, предприемач от богат масачузетски род с английско потекло. Има брат, днешния актьор Робърт Седжуик. Посещава частни училища, а професионалният й дебют е на 16 г. в сапунения сериал "Друг свят" по NBC (в един епизод, излъчен през 1982 г.). Завършва Университета на Южна Калифорния със специалност театър и се стреми към кариера на сцена, в кино и телевизия, учи актьорско майсторство в "Michael Howard Studios" в Ню Йорк и драма в "HB Studio".

Дебюдът й на голям екран е в романтичния екшън "War and Love" (1985). в театъра получава награда за ролята си в пиеса на Юджийн О'Нийл. Докосва се до холивудските звезди в кинофилма "Роден на четвърти юли" (1989 г.), в който играе ролята на Донна, приятелката от училище на Рон - героя на Том Круз. Две от последващите й роли й носят вече номинация за Златен глобус - главната в минисериала "Miss Rose White" (1992) и поддържащата в "Тема за разговор" (1995). Най-голяма популярност получава от главната си роля на заместник-полицейски шеф в криминалния сериал "Разобличаване" на TNT. През 2009 г. получава звезда на Холивудската алея на славата.

Среща съпруга си, известния актьор Кевин Бейкън, на снимките на телевизионния филм "Lemon Sky" през 1988 г., за когото се омъжва през септември същата година. Понастоящем живее в Кънектикът с него и двете им деца.
Copyright © 2024 Dir.bg.