Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Ханк Азария / Hank Azaria

Дата на раждане - 25.04.1964
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Хенри Албърт Азария е роден в семейство с еврейски корени от Солун, Гърция. Баща му притежава няколко фабрики за дрехи, а майка му, преди да се омъжи, е работила в Columbia Pictures. Там е отговаряла за разпространението на филмите в Южна Америка, тъй като е говорела свободно и испански език. И двамата му родители обичат шоубизнеса, което явно е причината Ханк да иска се занимава с актьорство.

Той завършва гимназия във Форест Хил, после учи в Tufts University, след което продължава образованието си в Театралната академия в Ню Йорк. Там се запознава с Оливър Плат, с когото стават близки приятели. Първата работа на Азария е рекламен агент на италиански телевизионен канал, когато е на 17 години. Преди да напусне Ню Йорк, Ханк работи няколко години като барман. Постепенно разбира, че неговият шанс е в телевизията и затова заминава за Лос Анджелис.

Ханк дебютира на малкия екран през 1987 г. с малка роля в „Frank Nitti: The Enforcer”, а три години по-късно и в киното с „Cool Blue” (1990). Същата година се появява и в бокс офис разбивача с Джулия Робъртс и Ричард Гиър „Хубава жена” (1990). С приключването на снимките започва най-успешното десетилетие в кариерата на Азария. През 1994 се снима в „Телевизионно състезание” на Робърт Редфорд. През 1995 г. участва в сериала „If Not for You” и в класиката на Майкъл Ман „Жега”. Следва смешният „Клетка за птици” (1996) на Майк Никълс. Междувременно се снима в поредицата „Спайдър-мен” (1994-1996). През 1997 му предлагат да озвучи Барток в „Анастасия” и той се съгласява.

През 1998 се снима в три големи проекта. Първият е екранизацията по романа на Чарлз Дикенс „Големите надежди” с Итън Хоук и Гуинет Полтроу. След него участва в ефектния „Годзила” и в ироничния поглед на Уди Алън към Холивуд - „Знаменитости”. По същото време се снима и в сериала „Луд по теб” (1995-1999).

На неговата снимачна площадка се запознава през 1994 г. с Хелън Хънт, с която скоро стават гаджета и се сгодяват през 1997. Женят се на традиционна еврейска церемония през 1999-та, но бракът им се разпада след година и половина, без деца.

В годината на сватбата му, Азария се снима и във филма на Тим Робинс „Cradle Will Rock” (1999), в чийто каст участват актьори като Ванеса Редгрейв, Сюзан Сарандън, Бил Мъри, Джон Кюсак, Джоан Кюсак и др. Ханк успява да изпълни още един проект до края на 1999-та – комедията „Гореща Аляска”. Новото хилядолетие започва за нюйоркчанина с невероятното му „испанско” изпълнение в „Любимците на Америка” (2001).

Успява да вземе участие и в сериала, станал любим на милиони зрители от различни поколения - „Приятели” (1994-2003). През 2007 озвучава няколко герои в пълнометражния „Семейство Симпсън” (2007). По същото време участва и в романтичната комедия на Дейвид Шуимър „Бягай, дебелако, бягай” (2007). След „Нощ в музея 2” (2009), ще го чакаме с приятеля му Оливър Плат в „Година първа: Запознай се с предците си” (2009), където ще им правят компания Джак Блек и Майкъл Сера.

В личния си живот, освен с Хелън Хънт, Азария има преди това връзка с актрисата Джули Уорнър (в началото на 90-те години). През 2007 г. Ханк се жени за 16 години по-младата от него семеен терапевт и бивша актриса Катрин (Кейти) Райт, с която имат един син. През 2013 г. семейството се мести в Ню Йорк.
Copyright © 2024 Dir.bg.