Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Сам Мендес / Sam Mendes

Дата на раждане - 01.08.1965
Място на раждане - Рединг, Великобритания

Когато през 1999 г. филмът "Американски прелести" спечели 5 награди "Оскар" никой още не познаваше неговия британски режисьор от еврейски произход Сам Мендес. Разбира се, той вече си бе спечелил любовта на театралната публика в Лондон, но на небосклона на филмовата индустрия изгря внезапно и с името му най-вероятно ще бъдат свързани още много прекрасни филми в бъдеще.

Баща му Джеймс Питър Мендес, етнически португалец от бившата британска колония Тринидад, е бил университетски преподавател, а майка му Валъри Хелън Мендес - автор на книги за деца. Те се развеждат, когато синът им е едва 5-годишен. Самюъл Алекзандър Мендес следва в Кембриджския университет, след което работи в "Chichester Festival Theatre". Спечелва награда на критиката за дебют за режисьорската си работа над постановката на "The Cherry Orchard" с Джуди Денч в главната роля. През 1992 г. става художествен директор на открития наново лондонски театър "Донмар Уеърхаус" (Donmar Warehouse), където поставя с голям успех "Стъклена менажерия" и "Кабаре". Именно с постановката на прочутия мюзикъл си спечелва световна слава като театрлен режисьор. Работата му е отличена с 4 награди "Тони".

През 1999 режисира Никол Кидман в "Синята стая", след което получава възможността да дебютира в киното с "Американски прелести" с Кевин Спейси в главната роля. Фурорът, който предизвиква този филм, е невероятен. Независимо от изключителния си успех в Америка, Сам Мендес не се отказва от Лондон и от театъра, а продължава да поставя чудесни спектакли, посрещани с възторг и от ценителите, и от обикновената публика. Във Великобритания го удостояват с три награди на името на Лорънс Оливие - за постижения в театралната кариера, възраждане на традициите и режисьорско майсторство. По време на прякото телевизионно предаване на церемонията Мендес открито признава, че би искал да благодари на приятелката си Кейт Уинслет, защото не би могъл да разкаже така добре за любовта в пиесите "Дванадесета нощ" и "Вуйчо Ваньо", ако самият той не е бил влюбен в тази прекрасна жена.

Оженва се за звездата от "Титаник" на 24 май 2003 г.и сега двамата очакват първото си дете.

Личният му хонорар за "Американски прелести" възлиза едва на $ 120 000, а за втория филм в Холивуд "Път към отмъщение" (2002) му плащат $ 1 200 000. Тази ганстерска драма с участието на Том Ханкс и Пол Нюман е сполучлива екранизация на романа на Макс Колин "Път на проклятието". Суперлативите, на които не се скъпеше критиката след "Американски прелести" не бяха толкова много, но филмът бе посрещнат като цяло добре. Заговори се за перфектно изградени образи и усещане за истинската атмосфера на ужасното време на Великата Депресия в САЩ през 30-те години.

Сам Мендес си остава англичанин до "мозъка на костите си" и не се поддава на изкушението да се премести да живее в Лос Анджелис. В театъра години наред той твори красота, въпреки съблазните на Холивуд да зареже сцената и да му принадлежи изцяло. За хората, гледали спектаклите на Мендес през цялото това време, е повече от очевидно, че обвивката от сарказъм около думата "прелести" в заглавието и съдържанието на неговия кинопробив има един източник: болка по изгубената красота. Не само умение да вижда къде тя е накърнена и чрез пародията да показва на зрителите тези деформации.

Той владее много по-трудното: да вижда и да създава чиста проба красота. Демонстрира го за пореден път със спектакъла си "Дванайсета нощ", с който приключи 10-годишното си "управление" на театър "Донмар Уеърхаус".

В личния си живот, през 2010 г. Мендес се развежда с Уинслет, а от януари 2017 г. е женен за английската музикантка Алисън Балсъм.

Филмография

Режисьор: Империя на светлината 1917 Спектър Крал Лир 007 координати: Скайфол Пътят на промените Снайперисти Път към отмъщение Сценарист: Империя на светлината 1917 Продуцент: Империя на светлината 1917 Пътят на промените Всичко, което изгубихме Път към отмъщение

Новини

27 София Филм Фест от 16 март 2023 „Паразит“ сътвори история на наградите „Оскар“ 2020 Продължава победният ход на „Лоши момчета завинаги“ Наградите на Британската академия 2020 Продължава победният ход на Уил Смит и Мартин Лорънс „Лоши момчета завинаги“ е новият шампион в боксофиса "1917" награден за най-добър филм от професионалната гилдия Номинации за наградите „Оскар“ 2020 „1917“ превзе върха на боксофиса Тази нощ в хотел Бевърли Хилс бяха раздадени 77-ите награди „Златен глобус“ Първи трейлър на „1917“ на Сам Мендес Сам Мендес ще снима нов филм - драма за Първата световна война Сам Мендес прави филм за Първата световна война Сам Мендес няма да режисира игралния "Пинокио" Анет Бенинг ще оглави журито във Венеция Сам Мендес ще режисира игралната версия на „Пинокио” Сам Мендес ще режисира филм за любовта на Лиз Тейлър и Ричард Бъртън Венеция 2016 - наградите Известно е журито на фестивала във Венеция Сам Мендес намери сценарист за своя "Мотел на воайора" Сам Мендес заяви, че е приключил с Джеймс Бонд Чарлз и Камила посрещнаха 131 британски носители на Оскар БАФТА посвещава вечер на Сам Мендес Първи кадри от новия филм за Бонд: тийзър-трейлър Дейв Батиста с поредна злодейска роля в римейк на "Шотландски боец" Излезе сюжетът на Bond 24 - "СПЕКТЪР", Моника Белучи в каста Кристоф Валц в новия филм за Джеймс Бонд, редом до Даниел Крейг Сам Мендес ще ни разсмее Кога Мендес не е Мендес?
Copyright © 2024 Dir.bg.