Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Антъни Мингела / Anthony Minghella

Дата на раждане - 06.01.1954
Място на раждане - Райд, о-в Уайт, Великобритания

Знаменитият английски кинорежисьор, продуцент, сценарист и драматург е с италиански произход - син е на италиански имигранти, притежаващи фабрика за сладолед на остров Уайт. Има брат и две сестри. Учи в университета Hull (North Yorkshire / Humberside), след което работи там като преподавател, но се увлича по писането на пиеси и става един от признатите млади английски драматурзи през първата половина на 80-те години. През 1984 г. спечелва наградата на театралната критика в Лондон за най-обещаващ драматург, а две години по-късно е отличен и за неговата пиеса "Made In Bangkok".

От телевизията му предлагат да напише сценария за крими сериала "Инспектор Морз". След 1987 г. сътрудничи на Джим Хенсън при създаването на много от епизодите на "The Storyteller", в това число и на "Часа на Джим Хенсън" за телевизията. Поставя за фирмата на Хенсън късометражния филм "Живот с динозаври" (Living with Dinosaurs, 1991). През същата година заснема мелодрамата "Truly Madly Deeply", чийто сюжет е сходен на популярния американски филм "Призрак". Обаче нито тази, нито следващата лента - романтичната комедия "Мистър Чудо" (Mr. Wonderful, 1993, САЩ) нямат зрителски успех. Впрочем тя е холивудският дебют на британския кинематографист.

Огромната популярност, която си спечели Мингела с екранизацията на романа на Майкъл Ондатджи "Английският пациент", дойде някак изневиделица за критиците. Те не подценяваха неговите възможности, но и не допускаха, че ще съумее да направи истински касов филм. След него Антъни Мингела се нареди сред най-големите имена в своята сфера и впоследствие оправда и големите очаквания.

Последвалите заглавия, реализирани по негови сценарии, доказаха безспорния му режисьорски талант. Три години след триумфа на "Английския пациент" по екраните излезе "Талантливият Мистър Рипли" (1996), а към края на 2003-а по кината тръгна и "Студена планина".

В личния си живот, Мингела като студент се запознава и има брак с клиничния психолог Ивон Милър, от която има дъщеря Хана (президент на Sony Pictures Animation от 2008 г., президент на TriStar Pictures от 2015 г.). След развода си, Мингела има брак (от 1985 г. до смъртта си през 2008 г.) с танцьорката и хореограф от хонконгски произход Каролин Джейн Чоа, от която има син Макс, понастоящем актьор. Антъни Мингела умира от кръвоизлив в лондонска болница сутринта на 18 март 2008 г., след операция от тумор на врата си.
Copyright © 2024 Dir.bg.