Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Аня Пенчева / Anya Pencheva

Дата на раждане - 12.09.1957
Място на раждане - Смолян, България

Аня Пенчева завършва актьорско майсторство при проф. Сашо Стоянов във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1980 г.). Когато e в 4-ти курс, проф. Гриша Островски я взема (заедно с Георги Кадурин и с Ваня Цветкова) в Младежкия театър. Там, според самата актриса, минават най-хубавите й години - и в човешки, и в професионален план.
В Народния театър я канят да замени заминаващата за Италия Елжана Попова. Обявяват конкурс за актриса до 30 г. и Аня поема ролите й. Тя вече е звезда и продължава да играе и ролите си в Младежкия театър. Първата й роля в Народния театър е и първата й среща на сцена със Славка Славова (майка на втория съпруг на Аня). Под режисурата на Кольо Петков играят „Свекърва”. Славка играе свекървата, Аня - снахата. И това ако не е съдба!

В Народния театър актрисата разкрива прелестите, които природата щедро й е дарила, в постановката на „Синята стая” и пак там изиграва зашеметяващи горещи сцени с колегата си Андрей Баташов, с което спечелва изпепеляващата завист на тийнейджърките, а и не само на тях. Сред последните пиеси, в които играе Аня, са „Полковника-птица" (постановка - Вили Цанков); „Намирам я секси” (постановка на Станимир Трифонов) – заедно с Мариана Миланова и Малин Кръстев; представлението на театър „Българан" - "Похапване с приятели” (2006).Участва в първата в света театрална версия на „Ах, този джаз”, отново на сцената на Народния театър. През 2002 г. получи и наградата "Аскеер" за 2002 г. за поддържаща актриса за ролята в “Похапване с приятели”.

В киното Аня започва да се снима още като дете, но първата й по-сериозна роля е в „Тайфуни с нежни имена” (1979) на Милен Гетов, където си партнира с Коста Цонев. Играла е още в „Адаптация” (1981 г.), „Предупреждението” (1982 г.), „Денят не си личи по заранта” (1985), „Страстната неделя” (1986 г.), „По следите на капитан Грант” на руския режисьор Станислав Говорухин; в първия филм „Време на насилие” от трилогията на Людмил Стайков „Време разделно” (1988 г.); „Кръговрат” (1993 г.); във филма „Жребият” по мотиви от поредицата на Свобода Бъчварова "Земя за прицел" с режисьор Иванка Гръбчева (1993 г.); „Испанска муха” (1998 г.).

През 2004-та Аня се снима в многосерийния сериал „Хотел "България”, който се излъчваше в централно време по Нова телевизия. В началото на септември тази година (2006) последният игрален филм с Аня Пенчева - българската кинокомедия на режисьора Илия Костов „Време за жени”, получи Специалната награда на журито на Международния фестивал “Любовта е лудост” във Варна.
На въпроса как се чувства като секссимвол на българските кино и театър, Аня отговаря, „Ами смешно ми е и ми е тъжно, защото, когато ги няма стойностите, символите пет пари не струват!”
Copyright © 2024 Dir.bg.