Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Велко Кънев / Velko Kunev

Дата на раждане - 31.07.1948
Място на раждане - Елхово, България

Сред българските актьори има неколцина, които с изключителна лекота се справят с ролите на най-разнообразни чешити – очевидно им идва отвътре. Правят го толкова добре, че повечето зрители остават убедени, че хората наистина са си такива и в живота. Което разбира се понякога е вярно, но понякога е чисто актьорско умение.
Това, което може би е най-характерно за Велко Кънев е, че освен майстор на комедийния щрих и на ярките образи, той съумява да проникне дълбоко в човешкия характер на героите си и да ги направи съвсем достоверни, колкото и странно да е поведението им и близки на зрителите.

Велко Кънев е роден в Елхово, като ученик се пробва на театралната читалищна сцена, остава доволен, а като забелязва, че и публиката няма нищо против да го гледа, решава да стане актьор. Но не го приемат веднага във ВИТИЗ - дори го късат на първия кръг. Това обикновено означава, че или кандидат-студентът страда от пълна липса на талант, но затова пък разполага с недостатъци в изобилие, или че членовете на комисията нещо са се объркали. Но да не търсим причината – било е отдавна... На следващата година всичко си идва на мястото - Велко е приет във Великотърновския университет, но се намесва Апостол Карамитев и го взема в своя, станал по-късно легендарен, актьорски клас. Отначало не му е лесно, но по-късно нещата потръгват. Дори се стига дотам, Георги Дюлгеров да покани студента да играе във втория му филм. Но Апостол Карамитев смята, че му е още рано за киното. И така Кънев се разминава с Дюлгеров, а дебютът му в киното се отглага за няколко години, Затова пък мнозина още помнят изключително смешния му образ в пиесата “Мъжемразка” от Ст. Л. Костов.

Завършва ВИТИЗ през 1973 г.и въпреки че е празпределен в Народния театър, избира друг път. Първо играе три години в Сливен, където се откроява ролята му на доктора в постановката “Милионерът” на Никола Петков, следват още три сезона в Сатирата и през 1979 идва ред и на Народния театър. Там, ролята му в спекатакъла на Иван Добчев “Великденско вино”, става неговата голяма победа. Преди “Опит за летене” на Радичков - спектакъла, с който трупата обикаля цяла Европа.

Без да отваряме дума за изявите му на малкия екран (и да не гледате телевизия, няма кака да не сте чули някоя от песните на НЛО), за повече от 30 години професионален път в театъра и киното Велко Кънев е направил над 40 роли – все запомнящи се, ярки, нестандартни образи. Нима, който ги е гледал, може да забрави героите му от филми като “Мъжки времена”, “Оркестър без име”, “Да обичаш на инат”?
Copyright © 2024 Dir.bg.