Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

София Копола / Sofia Coppola

Дата на раждане - 14.05.1971
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

София Копола е от хората, за които може да се каже, че е закърмена с киноизкуството. Филмовият й актьорски дебют е още като бебе във филма “Кръстникът” (1972). Дъщеря на легендарния Франсис Форд Копола и братовчедка на Никълъс Кейдж, София израства в Северна Калифорния, където завършва и колеж по изкуствата.

Скоро след това режисира късометражнвата драма "Lick the Star" (1998), който дебютира на фестивала във Венеция. Той е последван от признатия от критиката The Virgin Suicides (1999) с участието на изгряващите по това време Кирстен Дънст, Джош Хартнет и вече утвърдените актьори Катлийн Търнър, Джеймс Уудс и Дани ДеВито. Филмът дебютира на фестивала в Кан и донася на Копола редица награди, сред които “най-добър филмов дебют” от филмовите награди на МТВ.

С “Изгубени в превода” (2003) режисьорката, сценарист и продуцент Копола постига международен успех, печелейки “Златен глобус” и “Оскар” за най-добър оригинален сценарий. Номинацията за “Оскар” за най-добър режисьор я превръща в първата американка и третата жена като цяло, номинирана за престижната награда.

Наскоро (декември 2003 г.) се разделя със съпруга си Спайк Джоунзи, с когото бяха женени от 1999 г.
От лятото на 2011 г. е омъжена за дългогодишния си приятел - музиканта и актьор Томас Марс, с когото имат две дъщери.
Copyright © 2024 Dir.bg.