Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Мария Бакалова / Maria Bakalova

Дата на раждане - 04.06.1996
Място на раждане - Бургас, България

Първата българска актриса, номинирана за "Оскар" и "Златен глобус", е родена в семейството на Румяна и Вълчо Бакалови. Като дете взема уроци по пеене и флейта. Завършва 7 клас с пълно отличие, а след 8 клас учи в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Панчо Владигеров“ в Бургас, специалност актьорско майсторство за драматичен театър и втора специалност флейта. Взима уроци по народно пеене, гимнастика, проявява страст и към кулинарията. Пее в хор за Странджански народни песни, 3 години е стипендиант към Министерство на културата като дете с особени заслуги. Кандидатства в НАТФИЗ с най-висок резултат и през 2019 г. завършва в класа на проф. Иван Добчев.

През 2015 г. се снима в уеб сериала "Типично". Дебют в киното прави в юношеската драмедия на Магдалена Ралчева "12 А" (2017), след което участва в няколко късометражни филма - "Ангели" (2018), австралийско-българския "Калинка" (2018), "По стечение на обстоятелствата" (2019) и "Dream Girl" (2019). През октомври 2017 г. на фестивален екран в София излиза романтичната драма "Трансгресия" на Вал Тодоров, в която Бакалова играе главна роля. Следват роли в "Бащата" (2019) на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, главна роля в романтичната комедия "Като за последно" (2020) на Ивайло Пенчев.

По време на снимките на този филм участва във финалния кастинг за комедията "Борат 2" (2020), продуциран от Саша Барън Коен - с участието си в нея Бакалова печели международна известност.

През януари 2021 г. става лице на модната къща "Кристиан Диор".
Copyright © 2024 Dir.bg.